Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lokalne volitve bodo 10. oktobra


volitvePredsednik Državnega zbora RS Pavel Gantar je danes razpisal letošnje lokalne volitve. Volišča se bodo odprla v nedeljo, 10. oktobra.

Kot poročajo na MMC RTV, bo rok za volilna opravila začel teči 9. avgusta. Z določitvijo roka se lahko volina opravila tudi uradno začnejo. Za sodelovanje na lokalnih volitvah za izvolitev v občinske svete članstvo v stranki ni nujno, saj lahko državljani kandidirajo tudi s podporo volivcev. Pogoj za kandidaturo je, da kandidat ali lista, na kateri kandidira, prejme odstotek podpore volivk in volivcev, ki so v volilni enoti, v kateri želi kandidirati, glasovali na zadnjih rednih volitvah v občinski svet. Pri tem jih ne sme biti manj kot 15 ali več kot 1.000.

Višji prag za županske kandidate in ženska kvota
Podpora volivcev kandidatom za župane mora znašati dva odstotka volivk in volivcev, ki so na zadnjih volitvah glasovali v prvem krogu županskih volitev (a ne manj kot 15 in ne več kot 2.500). Povišale so se tudi ženske kvote. Na vsaki listi mora biti prisotnih najmanj 30 odstotkov žensk so še zapisali na MMC RTV.

* Fotografija je simbolična