Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Preiskanih več drznih tatvin


Na območju Policijske uprave Celje smo v zadnjem času beležili velik porast drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki so bile izvršene na podoben način. Dne 15. junija 2010 so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije odvzeli prostost štirim osebam iz območja Novega mesta, ki so jih občani zalotili pri tatvini orodja izpred stanovanjske hiše na območju Upravne enote Mozirje. Kriminalisti in policistu Policijske uprave Celje so z zbiranjem obvestil ugotovili, da so 41-letni osumljenec, skupaj s svojima sinovoma starima 23 in 25 let ter 43-letnim osumljencem, izvršili najmanj 12 kaznivih dejanj drznih tatvin iz stanovanjskih hiš na območju Velenja, Žalca, Šentjurja, Slovenskih Konjic in Šmarja pri Jelšah.

Dejanja so storilci izvrševali tako, da so se s svojim vozilom pripeljali na dvorišče stanovanjskih hiš, kjer so stanovali predvsem starejši občani. Eden ali dva od storilcev sta občane zamotila z različnimi izgovori, kot da se zanimajo za nakup starega železa, orodja, prošnjami za kozarec vode in podobno.

Storilci so bili pri tem drzni in vsiljivi, tako da so lahko preostali sostorilci to izkoristili in preiskali notranjost stanovanjskih hiš. Ob tem so iz notranjosti stanovanjskih hiš odtujevali gotovino, zlatnino, orodje in druge vrednejše predmete.

Kriminalisti so na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju, opravili preiskavo vozila osumljencev, pri kateri je bilo najdenih več odtujenih predmetov kot tudi oprema, ki so jo storilci uporabljali za izvršitev kaznivih dejanj. Dne 17. junija 2010 so bili vsi osumljeni s kazensko ovadbo predani dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je po zaslišanju zoper vse štiri odredil pripor.

Pri preiskavi vozila osumljencev je bilo najdenih tudi nekaj predmetov, katerih izvor še ni potrjen. Med drugim je bilo zaseženih več bankovcev avstrijskih šilingov, švicarskih frankov, bonov trgovine Mercator in suho mesnati izdelek – savinjski želodec. V kolikor bi kateri od občanov opisane predmete pogrešal, naj pokliče na Policijsko upravo Celje, Sektor kriminalistične policije ali na najbližjo policijsko postajo.

Občane hkrati ponovno opozarjamo na ustrezno samozaščitno ravnanje. Neznancev naj ne spuščajo v svoja stanovanja in stanovanjske hiše, hkrati pa naj poskrbijo za varno shranjevanje gotovine, zlatnine in drugih vrednejših predmetov. O morebitnem pojavu sumljivih vozil in neznanih oseb, ki bi želeli na vsiljiv način oziroma z raznimi izgovori vstopiti v njihova stanovanja, ali stanovanjske hiše, pa naj občani takoj obveščajo pristojno policijsko postajo oziroma pokličejo na telefonsko številko 113.

S spoštovanjem!

 

Milena Trbulin
TISKOVNA PREDSTAVNICA
POLICIJSKE UPRAVE CELJE