Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Šentjur: 12. 5. 2010


V obdobju od 4. do 10. 5. 2010 je PP ŠENTJUR beležila in obravnavala naslednje varnostne pojave:

1. KAZNIVA DEJANJA – 5
2. PREKRŠKI PO JAVNEM REDU IN MIRU – 2
3. PRIDRŽANJE DO IZTREZNITVE – 1
4. OBRAVNAVANIH PROMETNIH NESREČ – 6
5. PN S TELESNIMI POŠKODBAMI – 5
6. PODANIH OBDOLŽILNI PREDLOGOV PO CPP – 5
7. PODANI PREDLOGI PREKRŠKOVNEMU ORGANU – 0
8. IZDANIH PLAČILNIH NALOGOV – 16
9. PREIZKUŠENIH Z ALKOTESTOM – 76
10. ODVZETIH VOZNIŠKIH DOVOLJENJ – 2

TOREK, 4. 5. 2010

PROMETNA NESREČA I. KAT. S POBEGOM
Okoli 18.00 ure je bil dež. OKC obveščen o PN I. kategorije s pobegom na Ponikvi. NN voznik vozila znamke Citroen Berlingo ali Renault Kangoo, nez. reg. številk sive oziroma srebrne barve, je z vzvratnim ogledalom pri srečevanju trčil v ogledalo drugega voznika in po oplaženju z nezmanjšano hitrostjo odpeljal naprej v smeri Dolge Gore. Policisti pobeglega voznika še iščejo.

SREDA, 5. 5. 2010

PROMETNA NESREČA V PLETOVARJU
Zjutraj so policisti obravnavali prometno nesrečo v okolici Dramelj, kjer je voznica osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala z ceste in se tudi telesno poškodovala. Z reševalnim vozilom je bila odpeljana v bolnišnico. Na srečo je utrpela le lahke telesno poškodbe. Prejela bo plačilni nalog zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo.

PIJANA PELJALA 91 KM/H SKOZI NASELJE
Policisti so zvečer v naselju z radarjem 31-letni voznici izmerili hitrost 91 km/h. Njen zagovor, da je na plin pritiskal alkohol, pa ji ni bil ravno v olajšavo. Bila je dejansko pod vplivom alkohola, saj je alkotest pokazal kar 0,59 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Tako si je zagotovila še prenočišče na policiji. Čaka jo še srečanje s sodnikom za prekrške. Za storjena prekrška znaša predpisana kazen najmanj 1950 evrov in prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

PADEL V JAŠEK
Prav tako je bila PP Šentjur dopoldan obveščena, da je občan iz okolice Šentjurja padel v jašek. Ugotovljeno je bilo, da je cestno podjetje na željo občana ob cesti na zelenici postavilo jašek, katerega pa ni pokrilo. V četrtek je ta občan zalival rože na zelenici, ob tem pa neprevidno stopil in padel v jašek ob čemer se je udaril v ramo. V dogodku bo obveščeno tožilstvo v Celju.


ČETRTEK, 6. 5. 2010

TRČENJE V PODVOZU
Tega dne se je v jutranjih urah v podvozu v Šentjurju pripetila prometna nesreča, kjer je voznik osebnega avtomobila trčil v ograjo in obcestno svetilko in se pri tem telesno poškodoval. Ugotovljeno je bilo, da se je nesreča pripetila zaradi tega, ker je voznik doživel epileptični napad. Ker voznik zaradi bolezni nima VD, mu je bil izdan plačilni nalog. Tokrat jo je na srečo odnesel le z lažjimi telesnimi poškodbami.

ZAPRTJE VENTILA
V noči na 6. 5. 2010 je v šentjurskem obratu z gospodarsko dejavnostjo trenutno še neznani storilec zaprl ventil za vročo vodo, kar je povzročilo, da se je voda v kotlu s hlodovino ohladila, nadaljnji postopek za pridelavo furnirja pa se je zaustavil, saj je namočena hlodovina s tem uničena. Kdo je hotel, kljub krizi, povzročiti še več škode, trenutno še ni znano, nastala materialna škoda pa znaša okoli 35.000 €.

STORILEC RABI ORODJE
Neznanec je na Proseniškem vlomil v garažo stanovanjske hiše. Iz garaže je odtujil kosilnico Muta, rotacijski plug, stroj za brušenje verige in kanto za gorivo. Z dejanjem je lastnika oškodoval za okoli 450 €.

PETEK, 7. 5. 2010

KRŠITEV JAVNEGA REDA IN MIRU
V okolici Dramelj je v večernem času prišlo do spora med sosedoma zaradi uporabe skupne ceste. Iz prerivanja je prišlo do fizičnega obračunavanja, v katerega se je vmešal 15-letnik, sin od enega izmed kršiteljev. Tudi sin jo je nato »pokasiral« od soseda in jih dobil po nosu. Glede na vrsto poškodbe bodo policisti odločili o ukrepu. Oba vročekrvneža bosta potolažena najmanj s plačilnim nalogom.

TATVINA OPOZORILNIH TABEL
Neznanec je v času od srede do petka odtujil 7 lesenih opozorilnih tabel, s katerimi je odg. os. družbe, katero je lastnik zemljišča ob jezeru prepovedoval dostop do jezera brez njegovega soglasja. Policisti še preiskujejo, če je v ozadju spor med odgovorno osebo družbe in ribiči.

SOBOTA, 8. 5. 2010

PROMETNA NESREČA Z BOLEČINAMI V VRATU
V petek čez dan se je na glavni cesti v Šentjurju pripetila prom. nesreča. Voznica OA je zaradi nepravilne varnostne razdalje trčila v vozilo pred seboj. Obe voznici sta se na kraju sporazumeli glede krivde, prav tako pa se tudi nobena ni počutila poškodovana. Ker pa je naslednji dan voznico prvega vozila pričel boleti vrat, je iskala zdravniško pomoč. Ker je zdravnik ocenil, da gre za lahke telesne poškodbe, so policisti opravili naknaden ogled PN, povzročiteljico pa predlagali sodniku za prekrške.

NEDELJA, 9. 5. 2010

PROMETNA NESREČA S HUDO TELESNO POŠKODBO
V Turnem je v poznopopoldanskem času prišlo do prometne nesreče, ki jo je zakrivil prehitri motorist. Motorist je pri vožnji v smeri Prevorja zaradi neprimerne hitrosti v ovinku izgubil oblast nad motorjem zaradi česar je trčil v nasproti vozeči avtomobil. Voznica avtomobila je sicer pravočasno reagirala, vendar trčenja ni mogla preprečiti. Voznik motornega kolesa je bil z urgentnim vozilom odpeljan v bolnišnico Celje, kjer so ugotovili, da je utrpel zlom noge. Po zdravljenju ga čaka še postopek pri sodniku za prekrške.

PONEDELJEK, 10. 5. 2010

ALKOHOLNE BLODNJE
Popoldan je star znanec policije iz okolice Šentjurja klical policijo, da ga napada žena. Policisti so na kraju ugotovili, da prijavitelja ni napadala žena, kvečjemu alkohol, katerega je spil očitno preveč, tako da je že videl stvari katerih ni bilo. Ker imajo policisti dovolj drugega dela (kot da hodimo poslušat pijane občane), je bil klicatelju izdan plačilni nalog zaradi lažne naznanitve. Policija upa, da bo drugič spil manj alkoholnih pijač.

 

PREVENTIVNA AKCIJA »VARNO NA MOTOR IN NAZAJ DOMOV«

Policisti PP Šentjur so na povabilo društva OLD TIMER KLUB »VEČNO MLADI ŠENTJUR« in v sodelovanju z njimi ter s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Šentjur in Občino Šentjur dne 27.04.2010 izvedli preventivno akcijo »VARNO NA MOTOR….IN NAZAJ DOMOV«. Odziv ljudi je bil več kot odličen, saj se je tudi letos prireditve udeležilo več kot 2.000 obiskovalcev, ki so prišli od vsepovsod. Na razstavnem prostoru pa se je zvrstilo okoli 260 udeležencev z 160 vozili – starodobniki.

Obiskovalci so na stojnici PP Šentjur izpolnjevali anketo o varnosti enoslednih voznikov. Pri analizi ankete je bilo ugotovljeno, da je 37 % anketiranih moških kot glavni vzrok za prometne nesreče z udeležbo enoslednih vozil navedlo preveliko hitrost. Ženske pa so kot glavni vzrok navedle vožnjo pod vplivom alkohola.

Prav tako so se udeleženci preizkusili v znanju cestno prometnih pravil in sicer so morali odgovoriti na 16 zastavljenih vprašanj, ki so vključevala predvsem vprašanja, ki so se nanašala na enosledna vozila. Pri tem sta jim bila na voljo za vprašanja učitelja prometne vzgoje v Šolskem centru Šentjur. Preverjeni so bili odgovori, kjer je bilo ugotovljeno, da je kar 40 % oseb, ki so izpolnjevala vprašanja, odgovorilo narobe na 5 vprašanj ali manj. Dejstvo je, da se večina voznikov vozi na pamet, sicer razumejo prometna pravila v praksi, ko pa je treba odgovoriti na določena vprašanja, pa pride do napak. Policisti menijo, da bi morali ljudje večkrat obnoviti znanje iz cestno prometnih pravil, saj ko enkrat pride do prometne nesreče zaradi neznanja, je prepozno.

Prav tako pa so policisti predstavili simulator vožnje z motornim kolesom, predstavil se je policist motorist PPP Celje, motorist -reševalec iz NMP KC Maribor in štirje demonstratorji Sveta za Preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki so na prireditvi predstavili več preventivnih naprav, katere so obiskovalci lahko tudi preizkusili.

Namen predstavitve je bil poziv udeležencem, ki so v večini starejši in izkušenejši vozniki, da svoje znanje in bonton vožnje prenesejo na mlajše voznike motornih koles. Prav tako pa so policisti z različnimi varnostnimi napravami in izkušnjami uslužbencev različnih služb poskušali dopovedati ljudem, kako pomembno se je v prometu obnašati odgovorno in da so prizadevanja policistov za boljšo varnost v cestnem prometu usmerjena v dobro ljudi, saj želijo, da bi bilo čim manj prometnih nesreč, s tem pa tudi manj tragedij.

Vsem sodelujočim, ki so na kakršen koli način pripomogli k uspešni izvedbi projekta, se PP Šentjur zahvaljuje.

 

Po pooblastilu komandirja policijske postaje
Martin KUMER
POMOČNIK KOMANDIRJA PP