Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ohcet po Sv. Štefansko (foto in video)


Minulo nedeljo so člani Folklornega društva Sveti Štefan predstavili star običaj, ohcet izpred 60 let. Kot se je nekoč za poroko spodobilo, sta ženin in nevesta na dogodek prispela na vozu s konjsko vprego, kjer so ju spremljali starešine, očetje in matere, ter seveda nepogrešljivi muzikantje.Fotografije si lahko ogledate v naši galeriji fotografij.

Poroko in običaje, ki so bili nepogrešljivi del porok, je folklorna skupina prikazala v gasilskem domu na Svetem Štefanu. Polna dvorana je pričala o zanimanju, ki so ga za dogodek pokazali krajani Svetega Štefana in okolice. Pred vhodom v dvorano smo bili postreženi s pecivom in rujno kapljico.

Igralci so s svojim nastopom poskrbeli za obilico smeha in dobre volje, s hudomušnimi in preprostimi dialogi, obogatenimi z domačim narečjem, so večkrat do solz nasmejali prisotne. 

Poroka na Svetem Štefanu je bila poseben običaj, ki se ga je z vso resnostjo lotila tako družina ženina kot družina neveste. Videli smo priprave in utrinke vzdušja v družinah, ki so se pripravljale na ta veliki dogodek. Na odru so nam igralci pričarali pravo gostijo, saj so rekviziti predstavljali realno hrano in vse, kar je nekoč in v nekaterih primerih še danes, spadalo k pravi poroki. Pričarali so tudi posebno vzdušje s plesom in igranjem na inštrumente, obilico nazdravljanja in marsikdo je lahko ob tem začutil utrip poroke izpred 60 let.

Utrinke iz dogodka si lahko ogledate  v spodnjem video-prispevku, vabljeni pa tudi k ogledu fotografij, ki jih najdete v foto-galeriji.

 
 
Poroka na star način
Poroka na star način
 
 
v/t/f: Egon Horvat