Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Motoristi v prometu – poslabšanje prometne varnosti


V zadnjem tednu so se na Celjskem zgodile tri izredno hude prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi vozniki motornih koles. Dva voznika in sicer 18 letni voznik, ki je bil udeležen v prometni nesreči izven naselja Lepa njiva in 31 letni voznik v včerajšnji prometni nesreči v Arclinu, sta zaradi posledic prometnih nesreč umrla. Tretji voznik motornega kolesa je še vedno v smrtni nevarnosti.

Letos je na celjskih cestah umrlo pet udeležencev prometnih nesreč in sicer dva voznika motornih koles, voznik kolesa z motorjem, potnik v osebnem avtomobilu in peška. V enakem obdobju lani je v prometnih nesrečah na Celjskem umrlo devet ljudi.

Kljub stalnim opozorilom na izredno veliko ogroženost voznikov motornih koles in mnogim nasvetom v preventivnih aktivnostih, se je že v prvih lepih dneh zgodila vrsta hujših prometnih nesreč, v katerih je bil poleg hujših cestno prometnih prekrškov, kot sta hitrost in objestna vožnja, v nekaterih primerih, prisoten tudi alkohol. Seveda to ne velja le za voznike motornih koles.

Za večjo varnost voznikov motornih koles v cestnem prometu so policisti Postaje prometne policije Policijske uprave Celje v sodelovanju s Celjsko interdisciplinarno skupino za varnost v cestnem prometu, Nujno medicinsko pomočjo Zdravstvenega doma Celje, AMZS Celje, Društvom paraplegikov Jugozahodne štajerske in motoklubi ob zaključku motoristične sezone 2009 in pred motoristično sezono 2010 izvedli vrsto večjih preventivnih aktivnosti:

• lastnikom registriranih motornih koles v občinah Celje, Vojnik, Štore in Dobrna so poslali 1600 odsevnih brezrokavnikov z napisom PREDVIDIMO za večjo varnost, vidnost, predvidevanje,
• s predstavniki 30 motoklubov so izvedli sestanek in skupne aktivnosti za večjo varnost v cestnem prometu
• organizirali so tiskovno konferenco, kjer so javnost seznanili z aktivnostmi
• pripravili so več obvestil za sredstva javnega obveščanja
• izdelali preventivno zloženko (pošiljamo v prilogi) v nakladi 7000 kosov in 100 plakatov ter 5600 zloženk poslali na dom vsem lastnikom registriranih MK na območju PU Celje (objavljena je tudi na www.policija.si – preventiva – prometna varnost)
• na spletni strani www.pouci.me je objavljen video posnetek teoretičnega usposabljanja voznikov motornih koles v letu 2009, osebna izkušnja paraplegika Mateja poškodovanega v prometni nesreči z motornim kolesom, snemanje čelade poškodovancu in ostale aktivnosti Postaje prometne policije Celje,
• izvedli dvodnevno brezplačno usposabljanje voznikov motornih koles na avtopoligonu AMZS na Ljubečni, na katerem je bil poseben poudarek osnovnim vajam na poligonu in kot novost tudi prikazom najpogostejših nevarnosti za voznike motornih koles v cestnem prometu,
• in izvedli še vrsto ostalih preventivnih aktivnosti, še posebej predstavitve, predavanja, in vožnje na poligonih.

V praksi tudi najboljši voznik, tehnično urejenega motornega kolesa, ki noče razumeti načel varne vožnje in dobronamernih opozoril, ne predvideva vseh možnih prometnih situacij, vozi pod vplivom alkohola ali objestno, prej ali slej pride v kritično situacijo, kot je na primer ovira na cesti, slabo stanje ceste, počasno vozilo, pešec ali kolesar na vozišču, situacijo, ko voznik ne vidi motornega kolesa in začne prehitevati ali zavijati levo, situacijo, ko voznik na stranski cesti ne vidi motornega kolesa in izsili prednost, ko voznik spregleda motorno kolo pri pravilu srečanja v križišču, v situacije sekanja ovinkov in izgube oblasti nad motornim kolesom. Skratka pride v situacije, ki jih nihče ne more rešiti in se pogosto končajo tragično.

Ob tej priložnosti še enkrat poziv vsem motoristom ter njihovim bližnjim, prijateljem in seveda ostalim udeležencem v cestnem prometu k doslednemu upoštevanju vseh cestno prometnih predpisov, da ne bo mrtvih in trajno poškodovanih udeležencev.

Udeležence cestnega prometa prosimo, da prijavijo primere objestne vožnje oziroma hujše prekrške. Nadzor cestnega prometa bo še nadalje usmerjen prav v opisane hujše in za varnost v cestnem prometu ključne cestno prometne prekrške, objestno vožnjo in k večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov.

 

Obvestilo je pripravil Edi Baumkirher, komandir Postaje prometne policije Celje