Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kdo bo obudil šentjursko turistično društvo?


Pred skoraj mesecem dni se je v gostilni Kajzler v Zgornjem trgu obetalo zanimivo dogajanje, ki bi naj prekinilo dolgoletni post v smislu delovanja društva, ki bi se ukvarjalo s turizmom v središču občine in bi zagotovo imelo veliko dela. Pobudniki zbora so se podpisali kot Civilna iniciativa Pomlad 1990, a je poskus doživel popoln polom.

Franc Zabukošek, pomladnik in predsednik Društva prijateljev Slomškove poti, kot pobudnik praktično ni imel komu predavati. Po lastnih besedah je povabil 15 organizacij (občina, obrtna zbornica, knjižnica, KS mesto in okolica, župnija, TIC, RA, glasbena šola, planinsko društvo in nekaj gostincev), a se ni nihče niti opravičil. »Če bi imeli odnos do civilnih iniciativ, do državljanov, kot se spodobi, bi zagotovo kdo prišel. S tem se je pokazala slika Šentjurja,« je zaključil in dodal, da je datum izbral namerno na dan, ko v koledarju prireditev ni bilo drugih dogodkov.

 

 

V nadaljevanju je sledil slikovni prikaz naravne in kulturne dediščine, ki bi jo bilo vredno vključiti v šentjursko turistično zgodbo, pa je niso oz. bi zanjo morali bolje skrbeti. Začel jo je s fotografijo kolaža s citatom legendarnega nekdanjega šentjurskega župana Franca Svetine: »Potrebna je predvsem vzgoja tistih navad in odnosov, ki budijo željo po lepoti, po njenem odkrivanju in spoznavanju, zakaj v njej je skrito del tega, kar dela človeka velikega.« Na prizorišču je bil razpet tudi transparent nekdanjega pohoda oz. pohodne poti Via historica Rifnik-Resevna, ki bi jo vsekakor bilo zanimivo obuditi.

 

 

Omenimo, da v registru društev obstaja Turistično olepševalno društvo Šentjur, in to celo z letnico registracije 1976, kot njegov zastopnik pa je naveden Ludvik Mastnak, ki je bdel nad prvim desetletjem šentjurskega jurjevanja, sicer bolj v vlogi direktorja ljudske univerze. Od zadnjih aktivnosti je tako minila že cela večnost. Med tem so vodenje skušali »naprtiti« več kandidatom, naslednji poskus pa naj bi se z ustreznimi blagoslovi zgodil v začetku maja. Očitno se je Zabukovšek s svojim delovanjem v preteklosti šentjurskim strukturam pošteno zameril, nekatere njegove ugotovitve pa gotovo držijo …

 

t/f/v: bR

*Na mali fotografiji je Franc Zabukošek, na drugi pa transparent s pozabljenega pohoda