Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

24. 5.: JLA odpeljala orožje iz šentjurskega skladišča Teritorialne obrambe


Že med prihajanjem na prvo sejo šentjurske večstrankarske skupščine so novoizvoljeni poslanci opazili, kako vojaki JLA odvažajo z občinskega dvorišča orožje teritorialne obrambe. Prvi del seje je nato potekal med ropotom vojaških tovornjakov in žvenketom orožja. Seja se je začela z vprašanjem liberalca Ivana Jagra, ki je zahteval pojasnilo dosedanjega predsednika Vlada Gorjupa.

Ta je povedal, da gre za ukaz poveljnika TO Ivana Hočevarja. Dejal je, da je bilo predvsem novejše orožje, kupljeno s sredstvi občinskega proračuna in z namenskim združevanjem denarja občanov. Franc Zabukovšek iz Demokratične zveze je dejal, da je dejanje proti načelom SLO.

Franc Leskovšek iz Kmečke zveze je opozoril, da volijo novo občinsko vodstvo »v ozadju pušk in bajonetov«. Vlado Gorjup je na vprašanje tudi pojasnil, da je ključ skladišča izročil poveljnik občinskega štaba teritorialne obrambe. Na to, zakaj v šentjurski občini, kot je primer v nekaterih drugih, niso zavrnili izvršitve povelja, pa je odgovoril, da je vojaško povelje pač treba izvršiti. Poslanci so nato sprejeli protestno izjavo in v njej zapisali, da razumejo ukrep »kot poseg, ki globoko prizadeva naše pojmovanje pravičnosti družbenih odnosov, načela SLO in ko samovoljen ter grob poseg JLA v dogajanja v naši družbi.« V izjavi so zahtevali tudi vrnitev orožja.

V sosednji šmarski občini se je občinski štab za TO ravnal po sklepu sveta za SLO v občini, ki je menil, da morajo orožje in druga bojna sredstva TO ostati v njihovih skladiščih in da morajo te prostore zavarovati.

Novi tednik, 24. 5. 1990