Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

13. 5.: Z beležnico skozi Dobje


Najprej smo srečali mladega upravnika kmetijske zadruge Vicka Pucarja. S ponosom je povedal, da se zadružno življenje vse bolj razvija, da se vse bolj čuti vpliv zadruge in njena gospodarska vloga. V zadnjih letih pa tudi opažajo, da se neprimerno hitreje razvija živinoreja, in sicer celo na račun ostalih kmetijskih panog. Tudi sredstva zadruge so dobro nalagali. Zgradili so prepotrebno skladišče in tudi stanovanja. Z združitvijo s kmetijsko zadrugo Planina pa se bo zadruga še bolj okrepila in bo svojo dejavnost lahko še povečala.

Značilno za ceste v celjskem okraju je, da so slabe – razen glavnih. Ta to je toliko bolj hvalevredna pobuda prebivalcev, da si sami uredijo cestišča, kar so v Dobjem zadovoljivo opravili. Prostovoljnega dela so se razen članov Socialistične zveze in mladincev udeležili tudi šolski otroci.

V Dobjem so zadovoljni, ker je Avtobusno podjetje končno uredilo zveze z drugimi kraji, saj sedaj vozi skozi Dobje kar pet parov avtobusov.
Na območju Slatine, Repuša, Jelc in Presečne so v zadnje času sprožili novo pomembno gospodarsko akcijo. Napeljati si hočejo električni tok. Doslej so uredili teren, pa tudi precej drogov že imajo pripravljenih, najbolj pa jih tare pomanjkanje denarja.

Največji problem in težava kraja pa je voda. Čeprav se čudno sliši, v Dobju in okolici primanjkuje vode. Ljudje strežejo pitno vodo s streh v primitivne rezervoarje brez filtrov. Razen tega, da ob sušnih dneh vode kratko malo ni, grozi še nevarnost kake epidemije. Za ureditev vodovoda so zadružniki pripravljeni mnogo prispevati, to je precej razumljivo, in umljivo je, da bodo tako ali tako tudi vodovod dobili.

Izvedeli smo tudi, da so v preteklem obdobju v Dobjem in okoliških krajih precej razmahnili prosvetno dejavnost. Postavili so tudi nov sodoben oder, ki ga uporabljajo za razne prireditve.

Celjski tednik, 13. 5. 1960