Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hrana, ki je ne vidimo – agrorevolucija


 

Drugi aprilski petek so pod patronatom Mladinskega centra Šentjur, ki je organizacijska enota Razvojne agencije Kozjansko, domuje pa v podjetniškem inkubatorju v stavbi stare občine, pripravili nevsakdanjo vodenje po Šentjurju z naslovom Agrorevolucija.

Nace Mauer, član Društva za kulturo vrtov in narodnih zbirk rastlin je v okviru Tedna zdravega mesta pripravil pohod spoznavanja divjih užitnih rastlin po Šentjurju in kasneje še predavanje o permakulturi.

Ravno pravšnjemu številu udeležencev je mladenič prikazal, da užitne rastline ne rastejo samo daleč v naravi ali v gozdu, temveč jih je na pretek na voljo tudi v urbanih okoljih. Svoje že sedaj bogato znanje je podkrepil s številnimi uporabnimi informacijami, ki so se jim udeleženci, če so jim uspeli slediti, vsekakor lahko načudili. Na predavanju o permakulturi je predstavil načrtovan sistem, ki poskuša ustvariti trajnostni življenjski prostor, s posnemanjem vzorcev iz narave. Poslušalci so za domov prejeli kroglice, pomešane z zemljo in semeni, ki jih lahko odvržejo na vrtno gredico …

Mauer za nekaj mesecev odhaja na študij na Nizozemsko, a je obljubil, da bo podobno vajo še ponovil. Vsekakor bi bilo izredno zaželeno, da bi tovrstne informacije spoznal čim širši krog ljudi, ki jih sicer korporacijski interesi vse bolj uspešno prenarejajo v homo potrošnikusa.


bR / Šentjurske novice, april 2010