Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občinski svet Šmarje pri Jelšah: “Zdaj je na potezi Štajerski val”


svetniki smarjeNa 27. redni seji Občinskega sveta so se šmarski svetniki najdlje zadržali pri poročilu Nadzornega odbora o investiciji dograditve in adaptacije OŠ Šmarje pri Jelšah in pri točki o selitvi Radia Štajerski val iz kulturnega doma. Potrdili so zaključni račun, prisluhnili poročilu o delu Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, opravili prvo obravnavo Statuta Občine in Poslovnika Občinskega sveta ter imenovali predstavnika v Svet centra za Socialno delo Šmarje pri Jelšah. Prisotnih je bilo 16 svetnikov, seje se niso udeležili Tomi Rumpf (SD), Franc Jager (SDS) in Frančiška Javeršek (SLS).

V letu 2009 671.826 evrov primanjkljaja
Zaključni račun proračuna je pokazal, da je imela Občina Šmarje pri Jelšah v letu 2009 9.063.845 evrov prihodkov, kar je za 391.610 evrov manj od načrta iz lanskega proračuna. Skupni odhodki so znašali 9.735.671 evrov, kar je za 914.727 evrov manj od načrtovanega. Največji del odhodkov (3.929.747 evrov) so predstavljali investicijski odhodki. Celoten zaključni račun proračuna za leto 2009 si lahko ogledate med gradivom 3. točke za 27. sejo Občinskega sveta na spletni strani Občine.

Neskladja pri dograditvi in adaptaciji OŠ Šmarje pri Jelšah
Nadzorni odbor (NO), ki ga vodi predsednik Janez Colnerič, je pri nadzoru investicije dograditve in adaptacije Osnovne šole Šmarje pri Jelšah za potrebe Glasbene šole in OŠ ugotovil 9 neskladij, me drugim tudi pri postopku izbire izvajalca. Vodja oddelka za družbene dejavnosti in finance Zlatka Pilko, ki je bila nadzorovana oseba, je pojasnila, da do kršitev, ki jih navaja predsednik NO Janez Colnerič, ni prišlo. Občinska uprava je k poročilu nadzornega odbora dodala pisna pojasnila. Obe poročili najdete med gradivom 5. točke za sejo Občinskega sveta na spletni strani Občine.

V spodnjem videoprispevku o nadzoru in nepravilnostih, ki naj bi obstajale pri investiciji, govorita Janez Colnerič in Zlatka Pilko

 

Med svetniki je prevladalo mnenje, da je bila investicija dobro opravljena in vodena, neskladja, ki jih je odkril NO, pa niso hujše narave in niso vplivala na potek investicije.

Pri nadzoru JZ Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah in Krajevnih skupnosti Šmarje pri Jelšah, Kristan Vrh in Zibika ni bilo ugotovljenih večjih kršitev.

janez colneric
Po mnenju svetnikov je Janez Colnerič temeljito opravil nadzor, a ugotovljena neskladja niso imela bistvenega vpliva na investicijo

Statut Občine in Poslovnik Občinskega sveta
Svetniki so opravilu tudi 1. obravnavi spremenjenega Statuta Občine in Poslovnika Občinskega sveta. Predlagan statut se od dozdajšnjega razlikuje predvsem v dodanih točkah o delu Nadzornega odbora. Oba predlagana dokumenta sta dostopna na občinski spletni strani, spremembe so zapisane v poševni pisavi. Večjih sprememb v dokumentih do naslednje seje, ko bodo svetniki potrdili ali zavrgli oba dokumenta, ni za pričakovati. Z izjemo manjših slovničnih popravkov in odprav podvajanj v določenih členih svetniki na oba dokumenta niso imeli pripomb.

Šmarski svetniki so potrdili, da se v Svet Centra za socialno delo Šmarje pri Jelšah kot predstavnica občin iz Upravne enote Šmarje pri Jelšah imenuje Mojca Vrešak iz Podčetrtka.

“Na potezi je radio”
Župan Jože Čakš je svetnike seznanil z odpovedjo najemne pogodbe za prostore v kulturnem domu s strani Radia Štajerski val. Svetniki se niso strinjali s predlogi za plačilo dolga pri najemnini, ki jih je predlagal Štajerski val. Predlagali so, da Knjižnica letno naroča oglase do poravnave celotnega zneska dolga ali da Občina podpiše pogodbo o oglaševanju in javnem informiranju za leto 2010 v vrednosti 2010. Predlagano je bilo tudi, da se Občini proda večinski delež v podjetju Radio Štajerski val in 100 odstotni delež v podjetju Štajerski val, Agencija. Svetniki so se strinjali, da je cena 1.200.000 evrov za večinski delež, kot jo ocenjuje vodstvo radia, previsoka. S strani Davida Stupice (Zares) je bila dana pobuda, da se organizira srečanje z vodstvom radia, kjer se jih s pomočjo uglednih bivših sodelavcev radia (omenjen je bil Jože Jakoš) skuša prepričati, da radio ostane v Šmarju. Jože Čakš je povedal, da mu ni vseeno za usoda radia, a da je on svoje razgovore že opravil. Omenil je tudi, da je dialog z direktorjem Damjanom Gobcem skoraj nemogoč, k čemur je pritrdilo še nekaj svetnikov. Stanko Šket (LDS) je javno napovedal, da v primeru odhoda Štajerskega vala iz Šmarja Osnovna šola na tem radiu ne bo več naročala oglasov in obvestil, sam kot ravnatelj šole pa bo otroke in starše pozval, da za informacije o aktivnostih šole sledijo drugim radijskim postajam. Situacijo morda še najbolje pojasni razmišljanje Marjana Čuješa (SLS): “Bojim se, da so pri tej zadevi prevladali principi, želje, da se stvari uredijo, so postale utopične.” Po mnenju Vjekoslava Javoriča (DeSUS) je Občina Šmarje pri Jelšah pri ohranjanju radia v Šmarju naredila dovolj, zdaj pa je na potezi Štajerski val. Marko Ketiš je menil, da gre “sedmina” za radiem na seji občinskega sveta na roke tistim, ki so za nastalo situacijo krivi (vodstvo radia – op. a.). Po pestri razpravi je prevladalo mnenje, da je Občina za ohranjanitev radia v Šmarju naredila dovolj, Štajerski val pa se bo moral soočiti s posledicami svoje odločitve.

V spodnjem posnetku si oglejte, kako je nekdanji predsednik KS Šmarje pri Jelšah Jožef Cerovšek opisal, kako je prišlo do podpisa dogovora s Štajerskim valom, na katerega se je radio ves čas sodnega spora skliceval. 

 
Zemljišče za gradnjo novega radia se vrača Občini
Svetniki so potrdili predlog dopolnitve letnega načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem Občine Šmarje pri Jelšah za leto 2010. Med drugim je v predlogu določeno, da Občina Šmarje pri Jelšah odkupi zemljišče za kulturnim domom, ki ga je pred leti prodala Štajerskemu valu za ureditev novih prostorov. Nakup je ocenjen v višini 18.788 evrov. Kot je povedal župan Jože Čakš se bo omenjena vsota upoštevala pri plačilu dolga, ki ga ima Štajerski val do Knjižnice Šmarje pri Jelšah.
 
Celotno obravnavano gradivo na 27. redni seji Občinskega sveta Šmarje pri Jelšah je dostopno na občinski spletni strani.
 
Sodelujte v anketi na Kozjansko.info (desno spodaj), kjer vas sprašujemo, ali bi ob odhodu Štajerskega vala iz Šmarja ta radio poslušali še naprej.
 
t/v/f: Marko Kovačevič