Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

21. 3.: Nove sekcije društva Anton Aškerc v Šmarju


Letos bodo imeli v kulturnem društvu Anton Aškerc iz Šmarja pri Jelšah veliko več dela kot lani. Številne pomembne in zahtevne naloge so si namreč naprtili na letni seji društva, ki je bila preteklo sredo v Šmarju, ko so ocenili tudi bero preteklega obdobja.

V Šmarju je veliko kulturnozgodovinskih in etnografskih spomenikov, ki jih neusmiljeno razjeda zob časa. Gre predvsem za graščino Jelšingrad, kalvarijo sveti Rok, tipične domačije, ki propadajo. V društvu menijo, da bi lahko in morali nekaj narediti, da bi vsa ta dediščina ostala poznejšim rodovom. Zato so ustanovili sekcijo društva za varovanje naravne in kulturne krajevne dediščine.

Sekcija za klubsko dejavnost naj bi organizirala klubske večere s predavanji, srečanja z literati, glasbeniki, likovniki. Lutkovna bo imele več dela zlasti okoli novega leta. Ustanovitev folklorne skupine spremljajo vprašanja, kako zagotoviti denar za razmeroma draga oblačila, narodne noše in strokovnjaka na tem področju. Manj težav bo s plesnoritmično skupino, ki bo prav tako kot ostale, popestrila kulturno ponudbo.
V Šmarju pripravljajo tudi razstavo z naslovom »Šmarje, ki ga ni več« z bogatim fotografskim gradivom Slavka Ciglenečkega, ki daljše obdobje spremlja razvoj in spremembe v kraju.

Novi tednik, 21. 3. 1985