Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodno kriminalno združbo prijeli pri poskusu ropa šentjurskega Lidla


Pretekli vikend, v soboto ponoči, so po Šentjurju “strašile” okrepljene policijske enote. Širile so se govorice, da je šlo za intervencijo pri preprečitvi kaznivega dejanja, danes pa je Policijska uprava Celje sporočila podrobnosti. 

Nepridiprave so policisti prijeli pri poskusu ropa šentjurske poslovalnice Lidla v katero so sicer nasilno vstopili.

Na današnji konferenci za medije so povedali, da je šlo za isto združbo, ki je lanskega oktobra izvršila spektakularni rop celjske poslovalnice. Takrat so storilci splezali na streho prodajalne in skozi odprtino, ki so jo izrezali, vstopili v prostor, ki ni bil varovan z alarmom. V sanitarnih prostorih so počakali, do jutranjih ur. Ko so uslužbenke prišle, so jih s pištolo, nožem in grožnjami prisilili, da so legle na tla, kjer so jim s plastičnimi zategami zvezali roke. Osumljeni so v nadaljevanju iz kovinske blagajne odtujili 41.687,50 EUR gotovine. Po izvršenem dejanju so zaklenili uslužbenke v prostore sanitarij in s kraja pobegnili.

Z intenzivno kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je kaznivo dejanje storila dobro organizirana mednarodna kriminalna združba. Vsak od storilcev je imel pri izvršitvi kaznivega dejanja v svojo vlogo. 41-letni državljan Bosne in Hercegovine je angažiral 52-letnega Velenjčana, da je pridobil podatke o objektu, kjer je bilo možno priti do večje količine denarja. Osumljeni Velenjčan je izbral objekt podjetja verige prodajaln, kjer je zaposlen. Ker je dobro poznal razmere in sistem varovanja je priskrbel vse potrebne podatke za uspešno izvršitev kaznivega dejanja. Osumljeni 41-letnik iz BIH je za neposredno izvršitev kaznivega dejanja ropa angažiral še dva sostorilca, državljana republike Slovenije in državljana BIH, pri izvršitvi ropa pa je neposredno sodeloval tudi sam. Eden izmed sodelujočih je skrbel za varovanje osumljenih med izvrševanje ropa, po storitvi pa jih je odpeljal s kraja.
Po storitvi kaznivega dejanja so kriminalisti z ogledom kraja dejanja in zbranimi obvestili ter izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, pridobili dokaze o izvršitvi kaznivega dejanja ropa. V nadaljevanju so prišli tudi do podatkov, da namerava navedena kriminalna združba ponovno izvršiti kaznivo dejanje na območju celjske regije in si pri tem pridobiti večjo premoženjsko korist.

Tudi v tem primeru je 52-letni Velenjčan, 41-letnemu državljanu BIH pridobil podatke o objektu, v katerem se je nahajala večja količina denarja. Za objekt je priskrbel ustrezne načrte o varnostnih sistemih. 41-letni državljan BIH je v nadaljevanju angažiral izvršitelje kaznivega dejanja in je skupaj s še dvema sostorilcema, državljanoma BIH in Republike Hrvaške, dne 30. januarja 2010, pripotoval v Republiko Slovenijo, kjer so si priskrbeli ustrezno orodje in si ogledali objekt, od koder so nameravali odtujiti denar. Ponoči so v objekt enega izmed prodajnih centrov v Šentjurju nasilno vlomili, pri tem pa so jih prijeli pripadniki Specialne enote Generalne policijske uprave.

Po končani preiskavi je bilo 5 osumljencev, ki so bili v preteklosti že obravnavani za kazniva dejanja premoženjske kriminalitete in nasilna dejanja, s kazensko ovadbo privedenih k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je vsem najprej odredil sodno pridržanje, trem tujim državljanom v nadaljevanju tudi pripor.

Obstaja sum, da so osumljeni na območju republike Slovenije in tujini, storili še več kaznivih dejanj, za kar kriminalisti in policisti še zbirajo obvestila.

 

 

*na sliki šentjurska poslovalnica Lidla