Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

21. 2.: Šentjurski vinogradniki in sadjarji


Pred štirimi leti, ko je bilo ustanovljeno Društvo vinogradnikov in sadjarjev, se je vanj vpisalo 43 članov, to število pa se je doslej potrojilo.

Takoj po ustanovitvi je društvo organiziralo predavanja o uporabi škropiv in zaščitnih sredstev ter izvedlo več prikazov rezanja vinske trte, sadnega drevja in jagodičevja. Društvo je vsako leto organiziralo tudi posvete z interno pokušnjo vin in sodelovalo pri strokovni oceni vin šmarsko-virštanjskega in drameljskega okoliša. Mnogi člani so za kvalitetna vina prejeli priznanja in diplome.

Poleg strokovnih predavanj o kletarjenju, izboru trsnih cepljenk, stekleničenju, negi vin in pripravah na trgatev je društvo organiziralo nabavo kvalitetnih trsnih cepljenk. Strokovnost sta dvignili dve dobro organizirani ekskurziji na Dolenjsko in v ljutomerske gorice.

Društvo so doslej uspešno vodili Mirko Vrečko, Janez Čokl in Boža Bezenšek. Od 1. februarja dalje pa so načelu društva Tinko Hajnšek, Ljubo Bohorč in Andrej Jernej ml.

Poleg vinogradniške sta bili aktivni tudi sadjarska in sekcija jagodičevje, ki sta skrbeli za strokovno obrezovanje, zaščito, obiranje in izbor sadik.

Novi tednik, 21. 2. 1985