Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurska kronika 2009 – prvo polletje


 

Objavljamo dogodke, ki so zaznamovali prvo polovico prejšnjega leta na Šentjurskem. 

 

Boji za ceste
Lanskega decembra se je prvič pokazalo, da se zna umeščanje šentjurske vzhodne obvoznice resno zaplesti. Tako se zna leta 2004 v nacionalni program uvrščene t.i. Diacijeve navezovalne ceste, ki bi naj bila narejena do leta 2013, precej oddaljiti, če ne celo propasti. Marca so se krajani Kamena zbrali v civilno iniciativo, ki močno nasprotuje njenemu poteku oz. zagovarja daleč najdražjo – rjavo – varianto, ki vključuje kilometrski predor.
Z bojem za 3. razvojno os nadaljuje podžupan Artnak, ki je od oktobra 2008, ko se je pričelo zbiranje podpore e-podpisnikov na občinskem spletnem mestu, zbral le nekaj čez 400 podpornikov. Po zadnjih signalih s prometnega ministrstva se kozjanski avtocesti ne piše dobro.
Uspešna poteza je po vsem sodeč uspela podžupanu Jožetu Koržetu s t.i. Koržetovim skladom, težkim 200 tisočakov, kjer občina pomaga pri asfaltiranju raznih krajših odsekov.

Ducatletna kalvarija z vračili vlaganj v telefonijo naposled končana
Tik pred objavo seznamov končnih upravičencev, ki so sodelovali v organiziranih akcijah krajevnih skupnosti za vračanje vlaganj v izgradnjo javnega telekomunikacijskega omrežja, ki je vzdignila ogromno zanimanja, kljuke v občinskih prostorih pa se nekaj dni niso imele časa ohladiti, je podžupan Jože Artnak objavil prispevek, kjer se je ozrl na ducat let borbe za nekoč resnično velika vlaganja občanov.
Prva prava pobuda za vračila vlaganj je menda nastala prav v Šentjurju, ironično pa se zgodba tukaj končuje med zadnjimi v državi. Mnogo dokumentacije iz časa, ko se je udarniško kopalo, je izginilo, namesto deležev v državnem telekomunikacijskem podjetju pa so se mnogi morali sprijazniti z drobtinami.

 

Brez dlake na jeziku

Jože Artnak, podžupan in občinski svetnik LDS: »Na Občini se gremo škodljivo megalomanijo, za katero nimamo pogojev, in tega osebno ne dobravam.«

Miloš Bevc, nekdanji ravnatelj OŠ Blaža Kocena Ponikva: »Očitno brez lobiranja, podkupovanja in klečeplazenja v današnjem času tudi na področju imenovanja ravnatelja ne gre več.«

Mag. Marko Diaci, občinski svetnik SMS: »Lahko le opozarjam in glasujem proti, a nič ne pomaga. Ekipa na Občini se je zaprla v svoje interesne sfere, se zavarovala s podporo strank in inflacijo imenovanj funkcionarjev, kajpada plačanih za to, da so tiho.«

Pater Karel Geržan: »Meni je na Prevorju dobro. Na nek način postajam del tukajšnjega življenja – skupaj si pomagamo živeti, preživeti.«

Mira Jazbec, občinska svetnica SDS: »Dejstvo je, da imajo moški moč in moški se žensk bojijo.«

Anita Koleša, zaposlenka v kulturi: »Šentjurjevo je trenutno več ali manj naša zabavna prireditev, s katero skušamo združevati prijetno s koristnim, o večjih ambicijah trenutno konkretno ne razmišljamo.«

Jože Korže, podžupan in občinski svetnik SDS: »Župan Tisel ima nekakšen gandhijevski odnos do prav vsakogar. Vse ima rad, nikogar ne favorizira.«

Primož Laubič, občinski svetnik LDS: »Županove prekucije niso odraz volje volivcev.«

Jurij Malovrh, nekdanji župan: »Malce hudobno bom rekel, da bo dolga na koncu tega mandata 10-krat več, kot ga je bilo na koncu mojega, pa se spomnim, da je bilo takrat na ta račun veliko javne kritike.«

Jože Mastnak Marjan, kulturni delavec: »Glede prihodnosti se najbolj bojim, da bomo po volitvah v bistvu obdržali isto garnituro, ki bo vodila enako politiko.«

Jože Palčnik, direktor občinske uprave: »Osebno nisem nikoli imel političnih, kaj šele županskih ambicij.«

Mirko Pajek, občinski svetnik LDS: »Na kulturni center Šentjur bo treba počasi pozabiti.«

Robert Polnar, občinski svetnik LDS: »Čestitam županu, zgodilo se je prvič, da je razpravljal in povedel tri smiselne stavke skupaj. Spremenilo pa se ne bo čisto nič, kar pa tako vse vemo.«

Mag. Štefan Tisel, župan: »Pozivam tiste, ki ste razumni, da glasujete, kot je treba.«

Anica Weber, direktorica Centra za socialno delo Šentjur: »Na CSD se največ ukvarjamo z ženskami, ki lahko o različnih pravicah le sanjajo.«

 

 

JAN

»Mesto« Šentjur je v novo leto stopilo brez javnega silvestrovanja, kar na svojstven način odraža stanje duha v središču občine.

Delegacija civilne iniciative Brezje-Proseniško je z nekaterimi drugimi iniciativniki iz Celja obiskala okoljskega ministra in ga skušalo skušalo opozoriti na težave s cinkarniško deponijo.

Na Prevorju je bilo prvič doslej organizirano vrtčevsko varstvo.

Šentjurski forum je pripravil razpravo s takratnim celjskim škofom dr. Antonom Stresom in takratnim kandidatom za direktorja Urada za verske skupnosti Alešem Guličem.

Okoljsko ministrstvo je kot pritožbeni organ zavrnilo UE Šentjur, da bi z obnovitvijo postopka uporabnega dovoljenja za asfaltno bazo v Planinski vasi to ustavilo. Isto ministrstvo je avgusta uporabno dovoljenje odvzelo, a je baza še decembra delovala.

V hruševski šoli so odprli regionalni trening center proizvajalca Apple.

Na VIP tekmi v smučarskem teku je Rado Marot ugnal Mirka Tuša. Če bi le Alposu šlo tako dobro …

Šentjurske novice so se razpisale o zapuščenem gasilskem domu v Dramljah, kjer se potencialni uporabniki – društva – ne zmorejo dogovoriti glede uporabe.

Neli Čadej in Domen Romih sta postala državna prvaka v standardnih plesih v kategoriji do 10 let.

Občina je objavila sezname končnih upravičencev do povračil za vlaganje v javno telekomunikacijsko omrežje.

 

FEB

Na osrednji občinski prireditvi ob kulturnem prazniku je spregovorila evroposlanka Ljudmila Novak. Domačega govorca ni bilo. V šentjurskih krogih ni bilo zaslediti omembe, da je prejemnica državne Prešernove nagrade za življenjsko delo Štefka Drolc, ki korenini na Ponikvi.

Darko Petelinšek je postal državni prvak v judu do 100 kg.

Na seji sveta staršev OŠ Dobje so soglasno zahtevali od občinskega sveta, da iz sveta šole odpokliče Jožico Salobir, ki je bila nepravnomočno obsojena zaradi anonimk.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je v večjih slovenskih mestih dalo izobesiti jumbo plakate z motivom razmesarjene krave in sprožilo precej polemik.

V drugi izvedbi zimske malonogometne lige na Ponikvi zmagala ekipa Alfagrad.

 

MAR

Šentjur je gostil regijsko prireditev ob svetovnem dnevu civilne zaščite.

NK Šentjur je za spomladanski del sezone okrepil nekdanji reprezentant Simon Sešlar.

Citrarka Irena Zdolšek je v Slovenski filharmoniji predstavila glasbeni prvenec na nosilcu zvoka. Gre za prvi evidentiran glasbeni posnetek resne glasbe na citrah slovenskega izvajalca.

Šolski center Šentjur je obiskal šolski minister dr. Igor Lukšič, s sestanka s šolniki in lokalnimi politiki pa so  novinarje postavili pred vrata.

Na OŠ Slivnica pri Celju so pripravili projekt Mala žaba daleč skoči in predstavili projektno nalogo učne oz. sprehajalne poti ob Slivniškem jezeru, ki bi jo krvavo potrebovali.

Združenje zahodnoštajerske pokrajine za pomoč pri demenci – Spominčica Šentjur je gerontopsihiatru dr. Alešu Kogoju podelilo častno članstvo.

Mišel Žerak je postal mladinski državni smučarski prvak v slalomu, veleslalomu, kombinaciji in superkombinaciji.

Neža in Urška Belak sta z ŽKK Merkur Celje postali kadetski državni prvakinji v košarki.

Erika Kosi je uradno prenehala z vodenjem občinske službe za komunalo in investicije.

Prepoznavne ženske iz šentjurskega javnega življenja so sklenile predlagati ostalim ženam, da drugo leto odklonijo rožo in zahtevajo celostno izboljšanje svojega položaja.

Krajani Kamena so z 92 podpisniki nasprotovali umestitvi navezovalne ceste Dramlje-Šentjur skozi Kamensko dolino.

 

Mladi šentjurski glasbeniki Katarina Arzenšek, Lojzi Bobnar, Andraž Frece, Kaja Romih, Patricija Turnšek, Timotej Užmah, Katarina Vodopivc, Monika Volarič in Eva Vrečko so na tekmovanjih v prvi polovici leta osvojili kopico priznanj.

 

APR

Proračun je predvidel stroške zimske službe v višini 730.000 EUR, kar je nekajkrat več kot leta 2002, ko je strošek znašal 165 tisočakov.

Štefanu Tislu so v odsotnosti podelili 6. zaporedni mandat na čelu OZRK Šentjur.

Ekipa Ponikve je osvojila naslov najboljših v medobčinski košarkarski ligi.

Iz sveta Šolskega centra Šentjur je odstopil občinski svetnik Primož Pevec (SLS).

Požar je uničil 10 hektarov listnatega gozda pri Loki pri Žusmu, kar pomeni okrog 180 dreves.

Po zelo razburljivem procesu odločanja, ki je imel tudi politične podtone, je nova ravnateljica OŠ Blaža Kocena Ponikva postala Andreja Ocvirk.

Za protokolarni Ipavčevi vini sta bili razglašeni rumeni muškat Milene in modra frankinja Martina Zdolška.

Kardinal Rode je spregovoril tudi o možnosti posvetitve blaženega Antona Martina Slomška v svetnika.

Šentjurski forum je pripravil deseto razpravo, tokrat o zagatah občinskega proračuna.

Na Hotunju so odprli spominsko sobo Blaža Kocena.

Pozornost slovenske javnosti je pritegnil incident s pretepom in uporabo motorne žage ob ribniku v Tajhtah.

Na mednarodnem pevskem tekmovanju v Krakovu je sopranistka Urška Arlič prejela glavno nagrado in kmalu za tem postala ime tedna na Valu 202.

Košarkarski klub Šentjur je v deveti prvoligaški sezoni, kljub petim tujcem, stežka ušel mini ligi za obstanek.

 

MAJ

Na Grobelnem so ostali brez kresa, ki so ga pripravljali z veliko zagnanostjo, saj so nakopičili za 20 kubikov lesa in vejevja ter razposlali nekaj sto vabil.

V Aspari so za zaprtimi vrati ustanovili celjski pokrajinski odbor LDS, ki mu je prisostvoval evroposlanec Jelko Kacin.

Sejo občinskega sveta so predčasno končali zaradi ogleda prenosa pomembne nogometne tekme.

Na OŠ Franja Malgaja so izvedli glavnino prireditev ob 100-letnici šolske stavbe.

Šentjurske družine so drugič gostile pobratene družine iz Neu Anspacha in St. Florent Sur Chera.

Šentjur je v okviru nekajtedenskega »Tedna zdravega mesta« prvič doživel »Dan brez avtomobila«.

Franju Malgaju so ob 90-letnici smrti pripravili skromno proslavo.

V Hruševcu so odprli pregrešno dragi igrišči za odbojko na mivki, ki ju je soj žarometov osvetljeval še novembra.

Na regijskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči je bila najboljša šentjurska združena ekipa OZRK in GZ Šentjur.

Klemen Brečko, Aljaž Hrovatič, Roman Iskrač in Urban Verhovšek so z ekipo KMN Dobovec postali državni prvaki v futsalu do 21 let.

V furnirnici Acer so zaposleni pričeli stavkati, še istega dne pa jih je uprava poslala na dopust. Čez nekaj tednov je vlada za rešitev primaknila 2 mio EUR.

 

JUN

Na volitvah v evropski parlament je kandidirala Ksenija Kraševec iz Hruševca in se po preferenčnih glasovih uvrstila na 72. mesto izmed 81 kandidatov.

Na plenumu Gasilske zveze Slovenije je najvišje priznanje »Matevža Haceta« prejel častni poveljnik GZ Šentjur Stanko Artiček.

Zveza združenj borcev za vrednote NOB je Antonu Rijavcu podelila zlato plaketo.

Društvo podeželske mladine Šentjur je na Slomu izvedlo regijske kmečke igre.

Darja Ojstršek je v enem tednu zbrala 215 podpisov za ureditev kolesarske poti s Proseniškega do Šentjurja. Občinarji so  bili pobude zelo veseli, o nadaljnjih aktivnostih pa ni znanega nič.

Šentjurski obrtniki so v hruševski dvorani nekoliko skromno slavili 30 let stanovske organizacije.

Na novem prizorišču »ob Ipavčevi hiši« so se pričele prve prireditve.

Leon Časl je med mlajšimi mladinci postal državni podprvak v teku na 3000 metrov.

Marija Praznik je postala prva zlata maturantka Šolskega centra Šentjur.

Rekreativni košarkarji so se zbrali na jubilejnem 10. Zalokarjevem memorialu.

SDS je objavila premoženjsko stanje svojih poslancev. Štefan Tisel je za leto 2008 prijavil 98 tisočakov prihodkov in s tem prehitel strankarske kolege.

Alposovi delničarji so, kljub drugačnemu predlogu uprave in znani slabi gospodarski situaciji, zahtevali izplačilo četrt milijona dividend.

S polnimi pooblastili sta pričela delovati občinska redarja.

Mojca Pišek iz Društva jadralnih padalcev Lintvar je bila članica ekipe, ki je osvojila 1. mesto na svetovnem prvenstvu v natančnem pristajanju.

S poletnima koncertoma sta, kljub slabemu vremenu, znova navdušila Pihalni orkester Šentjur in Big Band Šentjur.

 

 

bR

 

*na sliki so vse variante šentjurske vzhodne obvoznice med Kamenim in Črnolico