Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hude medijske obtožbe na račun Urše Drofenik, za Kozjansko.info zavrnila že dogovorjeni intervju


V zadnjem času je bila modna oblikovalka iz Šmarja pri Jelšah Urša Drofenik pogosto na udaru medijev. Očitali so ji neplačevanje plač in prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje šiviljam ter še nekatere ostale nepravilnosti. Z Uršo smo se dogovorili, da za Kozjansko.info pojasni namigovanja in odgovori na obtožbe.

Pojavljanje Urše Drofenik v medijih, predvsem rumenih, se je intenzivneje začelo novembra. Njeno podjetje Modne delavnice UD, ki ga vodi skupaj z mamo Bredo, naj že več mesecev ne bi izplačevalo plač ter prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje zaposlenim šiviljam. Po navedbah STA, ki so jih med drugim povzeli tudi na Siolu, se je pet šivilj 20. oktobra odločilo za izredno odpoved delovnega razmerja. Po navedbah v članku naj bi Urša, tako naj bi rekle šivilje, v trenutkih slabe volje delavke tudi žalila. Spletni portal Slowwwenia.com je že septembra poročal, da je podjetje v rdečih številkah in da so se za pomoč obrnili na Ministrstvo za gospodarstvo.

Največ pisanja s strani Bojana Požarja
Ime Urše Drofenik, povezano z nepravilnostmi v podjetju Modne delavnice UD, se je najpogosteje pojavljalo na tabloidnem portalu Požareport. Bojan Požar je zapisal, da so Modne delavnice UD tik pred bankrotom, saj sta oba bančna računa blokirana. Glavni del krivde za klavrno finančno situacijo in ostale nepravilnosti (neplačevanje plač in prispevkov) naj bi po navedbah Požareporta nosila Uršina mama Breda Drofenik, ki je skupaj s hčerko direktorica podjetja. Drofenikova naj bi tudi zaprosila za kredit pri Ministrstvu za gospodarstvo, vendar je bila njena prošnja, tako pravi Požar, zavrnjena. Bojan Požar je o Urši Drofenik pisal tudi, ko se je vrnila iz modne revije v švicarskem St. Moritzu. Naveden je domnevni Uršin citat: “Transakcijski računi so blokirani in še nekaj časa bodo.” Kot piše Požar naj bi Urša stroške, ki jih je imela s predstavitvijo svoje kolekcije v Švici, pokrila z gotovino. Revija naj bi bila za za Uršo delno uspešna. V tekmovalnem smislu ni dosegla kakšnega večjega uspeha, naj bi pa precej strank pokazalo zanimanje za njene kreacije.

Ostali članki o Urši Drofenik in domnevnih nepravilnostih v podjetju 

Urša Drofenik: “Od države še nisem dobila niti evra” (Večer)

Drofenikova šiviljam že od julija ne izplačuje plač (Delo)

Drofenik: ne da se mi komentirati (Žurnal24)

Modna oblikovalka Urša Drofenik šiviljam že od julija ne izplačuje plač (Dnevnik)

Drofenikova izplačevala na roko (24ur.com)

Intervju za Kozjansko.info
Uršo Drofenik smo prosili za intervju, v katerem bi nam pojasnila, ali navedbe omenjenih medijev držijo. Na pogovor je pristala pod pogojem, da ji vprašanja pošljemo vnaprej. Čeprav slednje ni naša praksa, smo prošnji ugodili. Po uskladitvi terminov smo jo čakali na mestu dogovora, a je tam ni bilo. Po telefonu se je najprej opravičila, nato pa nam po polurnem čakanju sporočila, da danes nima časa za intervju in zavrnila možnost za nadomestne termine ali posredovanje odgovorov po elektronski pošti. Povedala je še, da ji odgovarjanje na posredovana vprašanja ni najbolj po godu, ker se na podobnih intervjujih počuti kot na zaslišanjih.

Urši smo nameravali zastaviti naslednja vprašanja:

Kaj se trenutno dogaja s podjetjem Modne delavnice UD? V medijih smo zasledili, da so vam blokirali bančni račun. Kako poslujete?

Po navedbah STA ste bili dolžni kar nekaj mesečnih plač zaposlenim šiviljam, plačevali naj ne bi tudi prispevkov za pokojninsko in in zdravstveno zavarovanje. Ste ta dolg že poravnali?

Kako ste nadomestili šivilje, ki so zaradi neizplačila plač podale izredno odpoved delovnega razmerja?

Za slabo finančno stanje in nekatere nepravilnosti v podjetju naj bi bila po pisanju medijev kriva vaša mama. Kako komentirate tovrstna pisanja?

Pred kratkim ste se vrnili iz modne revije v St. Moritzu. Je bil obisk Švice uspešen za vašo znamko, vam je morda pokazal izhod iz trenutne krize?

Kakšna je vaša poslovna strategija za naprej? Kako boste premagali težave in odpravili določene nepravilnosti, ki vas pestijo?

Bliža se festival EMA. Doslej smo bili navajeni, da so se na odru pojavljale tudi vaše kreacije. Bo tudi letos tako?

Ostali smo brez odgovorov in pojasnil. Urša Drofenik je bila do nas sicer zelo korektna in vljudna ter z argumenti obrazložila, zakaj ni prišla na dogovorjeni intervju in zakaj na naša vprašanja ne želi odgovarjati. Nepravilnosti v Modnih delavnicah UD se po pisanju medijev dogajajo, pojasnil s strani direktorice, vsaj za Kozjansko.info, ni. Seveda medijem ne gre zmeraj verjeti, razume se tudi, da je nekomu dovolj tolmačenja pisanj, ki blatijo njegovo ime. Je pa na “zaslišanje” lažje iti s čisto vestjo. Morda ji bo ta dala pogum za prihodnjič.

t: Marko Kovačevič