Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obnovljeni Rotovž v trgu Lemberg (video)


Lemberg, majhna vasica v ozki dolini med Mestinjem in Poljčanami, je zgodovinsko gledano eden najpomembnejših krajev Kozjanskega in Obsotelja. Prvič se omenja leta 1138, že pred 1368 pa je pridobil status trga. Višek razvoja je dosegel v 18. stoletju, po prestavitvi prometne povezave Šmarje pri Jelšah – Poljčane na Podplat in Pečico pa je razvoj kraja začel počasi zamirati. 

Na častitljivo zgodovino trga Lemberg še danes spominja rotovž, nekdanja mestna (trška) hiša. V njem je uradoval župan  s svetovalci, ki so imeli pravico soditi. Tam je bil tudi sedež sodnika. V rotovžu so bile spravljene privilegijske listine iz 15., 17. in 18. stoletja, stare sulice, meči, boben. ..

Občina Šmarje pri Jelšah se je lemberški rotovž odločila obnoviti in ga prikazati v njegovi stari podobi in funkciji. S pomočjo evropskih sredstev je bila obnova zaključena novembra letos. Več o obnovi, predvsem pa o kulturno-zgodovinskem pomenu rotovža in trga Lemberg je za Kozjansko.info spregovoril šmarski župan Jože Čakš: