Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

3. 12.: Tečajnice RK v Šmarju se praktično uveljavljajo


Pravilno pojmovanje nalog RK so v zadnjem času zlasti dokazale tečajnice Občinskega RK v Šmarju pri Jelšah. Da je zbirka za poplavljence uspela, so mnogo pripomogli tečaji RK za žensko vaško mladino, kjer se dekleta niso učila le higiene in prve pomoči, temveč tudi vzgojnih nalog.

Ob priliki zadnje poplave so se na poziv Občinskega odbora RK odzvale prav vse tečajnice in po svojih, razmeroma zelo revnih vaseh izvedle uspešno nabiralno akcijo. Brez okoliša Sladke Gore in Lemberga (ki je bil delokrog drugih tečajnic) so same s pomočjo le dveh odbornikov RK nabrale 33.580 din ter več prispevkov v obleki, perilu in obutvi.

Pa tudi drugače šmarska dekleta kot tečajnice in pomočnice RK svojo vlogo pravilno vršijo. To je ena teh tečajnic nedavno dokazala s spretno prvo pomočjo ženi, ki je padla sredi trga in se zvijala v silovitih krčih. Okoli stoječi so samo radovednost pasli na bolnici in se nihče od njih ni spomnil, kako bi nesrečnici pomagal. Pa je pristopila mlada tečajnica, in ko je od bolnice izvedela, da ima žolčni napad, je hitro stopila po nosila in organizirala prevoz k zdravniku.

Savinjski vestnik, 3. 12. 1954