Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V času martinovanja poostreni nadzori nad psihofizičnim stanjem voznikov


 

V času martinovanja, med 5. in 15. novembrom 2009, policisti po vsej državi poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov. Ministrstvo za zdravje je namreč skupaj z drugimi ministrstvi, policijo in inšpekcijskimi službami ter nevladnimi organizacijami začelo skupno preventivno akcijo Alkohol ubija – največkrat nedolžne.

Namen akcije je zmanjšanje deleža alkoholiziranih udeležencev v prometnih nesrečah in zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol. Poleg tega bodo policijske uprave, ki mejijo s Hrvaško v dogovoru s predstavniki hrvaške policije, izvedle poostrene nadzore izvedle med 6. in 7. novembrom.

Po Zakonu o varnosti cestnega prometa so za vožnjo pod vplivom alkohola zagrožene naslednje globe:

  • globa za vožnjo pod vplivom alkohola znaša od 150 do 950 evrov;
  • vozniku se poleg globe izreče še od 3 do 18 kazenskih točk (višina globe in število kazenskih točk sta odvisna od stopnje alkoholiziranosti);
  • vozniku se prepove nadaljnja vožnja;
  • voznik, pri katerem je ugotovljena določena stopnja alkoholiziranosti, se pridrži – od 6 do 12 ur (policisti pri tem, ko se odločajo za pridržanje, nimajo diskrecije, ampak morajo voznika obvezno pridržati!)

 

Še več o informacij o tokratni policijski akciji