Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Franc Jager: “Plača delavke zagotovo ni previsoka” (video)


franc jagerPo lestvici revije Manager je Franc Jager 85. najbogatejši Slovenec s premoženjem, vrednim 14.2 milijona eur. Zgodba njegovega podjetja Jagros je zgodba o uspehu. Začel je z eno trgovino pred dvajsetimi leti, danes pa so Trgovine Jager ena izmed najbolj prepoznavnih blagovnih znamk na Štajerskem. Z gospodom iz Laš, ki je tudi občinski svetnik in član odbora za gospodarstvo v Šmarju pri Jelšah, dobitnik številnih nagrad za uspešne podjetnike in predsednik šmarskega nogometnega kluba, sva se pogovarjala o poti do uspeha, razvojnih možnostih Obsotelja in Kozjanskega, novoletnih čestitkah in plačah delavk v njegovem podjetju. Intervju si oglejte v spodnjem posnetku ali preberite v sledečih vrsticah.

Gospod Franc Jager, znašli ste se na seznamu stotih najbogatejših Slovencev. Marsikdo sanja, da bi nekoč to postal. Nam lahko zaupate svoj recept?
Ne vem, če se za takšne reči da napisati recept. Tu je samo delo in zopet vloženo delo in kaj ustvariš, znova vlagaš v tisto, kar ti je dalo, in zopet delaš. Tako da tukaj ni konca in tudi recepta pravega ni.

Zgodba vašega podjetja se je začela na skromnih temeljih, z eno trgovino. Nato ste redno rastli, podjetje je vsako leto napredovalo do tega, kar je danes. Se vam zdi, da vaša okolica, prijatelji ta vaš trud spoštujejo in vam uspeh privoščijo ali je zaznati kaj nevoščljivosti?
Mislim, da okolje kar normalno sprejema, ker ga tudi jaz tako sprejemam in jemljem in nimam problemov. Tu in tam pade kakšna beseda, ampak v glavnem, če se obnašaš normalno v okolju, v katerem živiš, si kolikor toliko skromen, tega problema ne čutiš in ga jaz sploh ne čutim.

Ste eden izmed največjih podjetnikov Obsotelja in Kozjanskega, med drugim imate največ zaposlenih v občini Šmarje pri Jelšah. Kje vidite razvojne prilike za to območje?
Tu je veliko priložnosti. Ljudje so oziroma smo zelo pridni, prilagodljivi. Ne izkoriščamo pa dovolj naravnih danosti. V Sloveniji in tudi v tej občini (občina šmarje pri Jelšah op. a.) je poseljenost kmetijstva še vedno na visokem nivoju, ampak vsi se vozijo … če pogledamo, gre vsak dan reka vozil v Celje in Ljubljano. Ne izkoriščamo teh naravnih danosti zadosti, da bi proizvajali, pridelali in prodajali tisto, kar na tem območju raste in kaj bi lahko uspevalo. Tudi naša družba ne vlaga dosti v to. Moti me, da vozimo šleperje in šleperje sadja in zelenjave iz drugih držav, ki je bolj onesnaženo. Mi imamo dobro pitno vodo, sonca je zadosti, zemlja še ni preveč onesnažena. Tu imamo dobre možnosti, da bi doma pridelali hrano, ampak žal to zapostavljamo.

Kako lahko vi kot podjetnik oziroma kot gospod Franc Jager pripomorete k tem stvarem, ki ste jih pravkar našteli, opisali?

Jager plaketa
Franc Jager je leta 2007 prejel plaketo Občine Šmarje pri Jelšah
Mi kar na tem delamo. Ker nismo dovolj veliki, dosti kupujemo sadja, zelenjave in tudi drugih pridelkov, izdelkov iz območja, kjer poslujemo. Damo priložnost. Sigurno pa želimo kvaliteto, ker tudi potrošnik želi kvaliteto. Tukaj pa še ni vse tako dodelano, kot naj bi bilo.

Ste mogoče v zadnjem letu pomagali kakšni humanitarni organizaciji, kulturnemu društvu s kakšnim prispevkom ali na drugačen način?
Ja, na večih koncih. Ker poslujemo v večih občinah, večih krajih, skoraj vsak dan ali teden pridejo vloge in v večini primerov se odzovemo s prispevki – odvisno od tega, koliko je društvo ali organizacija na tem področju poznana.

Malo za šalo, glede na to, da ste sodeč po lestvici drugi najbogatejši predsednik nogometnega kluba v Sloveniji. Lahko pričakujemo temu primerne rezultate NK Šmarje pri Jelšah?
Malo težko, provokativno vprašanje …  Ne vem, za naprej se še nismo dogovorili za sponzorstvo, glede predsedništva je to tako … ni še nič dorečenega v tem klubu, tako da je še vse v zraku. Želim pa vse najboljše, ker v vsem v svetu, v poslovanju in športu so vzponi in padci. Zopet je vse odvisno od želje, volje. Kolikor daš, toliko dobiš.

Bliža se čas novoletnih praznikov. Prebivalci Šmarja in ostalh krajev so bili v prejšnjih letih navajeni, da jih je z regionalne radijske postaje pričakala čestitka vašega podjetja z zdaj že znamenito pesmijo Deset majhnih jagrov. Lahko tudi letos pričakujemo kaj podobnega, ali boste posegli po kakšnem drugem glasbenem žanru?
Mislim, da je to še kar aktualna pesem. Bi jo bilo dobro malo dodelati, a ne vem, če nam bo to časovno uspelo.

Kje nameravate preživeti bližujoče praznike?
Običajno sem v kakšnih toplicah, verjetno tudi letos. Ni pa še točno znano kje.

Vsak dan nam v vaši trgovini prijazna delavka postreže s kruhom in mlekom. Bi nam povedali, kakšna je njena neto plača?
Sigurno ni previsoka. Je običajna, tako kot pri običajnih trgovcih. Ni najnižja od slovenskih trgovcev, sigurno pa ni takšna, kot bi si nekdo želel, ampak prilagajamo se rezultatom dela in obdobju, v katerem živimo.

t/v/f: Marko Kovačevič