Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Alpos v prvem polletju z 2,5 milijona minusa


 

V nerevidiranem polletnem poročilu družbe Alpos d.d. in skupne Alpos so objavili, da je bil konsolidirani čisti poslovni izid v letošnjem prvem polletnem obdobju negativen v višini 2.499.233 EUR.

Skupini Alpos so se čisti prihodki od prodaje v prvi polovici letošnjega leta zmanjšali za 50,4 % in znašali 39.036.735 EUR. Glavna razloga tolikšnemu znižanju prihodkov sta 30,1 % manjša količinska prodaja metalurških izdelkov ter 33,5 % nižji nivo prodajnih cen metalurških izdelkov v prvem polletju leta 2009 glede na prvo polletje 2008 leta. Posledično se je dobiček iz rednega poslovanja znižal za kar štiri petine in je znašal 1,2 milijona evrov. Čisti poslovni izid obdobja znaša 2,5 milijona evrov neto izgube.

Ravno zaradi tega ne čudi, da je uprava družbe zaradi zaostrenih likvidnostnih v začetku meseca objavila odlog izplačila dividend najmanj do konca tekočega leta, kar je sicer sklenila skupščina delničarjev 30. junija. Takrat so lastniki sklenili, kljub nasprotnemu prvotnemu predlogu uprave, da si od 315 tisočakov bilančnega dobička izplačajo skoraj četrt milijona evrov.

Družbe skupine Alpos so z realizacijo prodaje zaostale na vseh tržiščih, razen v Franciji, kar je posledica povečanega obsega poslovanja s partnerjem, ki se ukvarja z opremljanjem čezoceanskih potniških ladij.

V Alpos Posebnih storitvah se lahko pohvalijo, da so na javnem razpisu s partnerjem Kolektor LIV v konzorciju več podjetij uspeli pridobiti subvencijo za regionalni razvoj. V Alpos Ekološki peči se soočajo z izpadom dela pri razlakiranju, saj je njihov največji kupec zaprl praškasto lakirnico. V Alpos Pohištvu bodo po vsej verjetnosti uspeli realizirati zastavljene načrte, saj na večini tržišč stabilno poslujejo. Kot je že bilo zapisano je največja žrtev globalne krize paradni program metalurgije je. Nekaj dobrih obetov je ponovna oživitev proizvodnje v kragujevški Zastavi s strani Fiata. V zadnjem polletju so izpeljali nekaj investicij in izboljšav v proizvodnem procesu.

Po podatkih s konca julija je imel Alpos s hčerinskimi družbami v Sloveniji 455 zaposlenih, medtem ko je v tujini dajal kruh 402. Ob koncu leta 2008 je bilo v Sloveniji 495 zaposlencev, v tujini pa 418.

Alposu status Superbrands 2008
Med podjetji, katerih blagovne znamke so pridobila status Superbrands, je poslej tudi Alpos, ki nosi ta naziv za leto 2008. Glasovanje je opravil strokovni svet, ki šteje 53 članov ter je sestavljen iz uglednih in priznanih strokovnjakov s področja marketinga, predstavnikov akademske skupnosti, strokovnih združenj ter medijev. Superbrands analizira uspehe posameznih blagovnih znamk na vseh pomembnih svetovnih trgih ter tako prepoznava tiste, ki so uspešnejše od svoje konkurence. Ključni kriteriji pri ocenjevanju so bili kvaliteta, zanesljivost, emocionalni naboj in drugačnost blagovne znamke. Mednarodna organizacija Superbrands, globalna avtoriteta na svojem področju, je prisotna v 84 državah sveta, v Sloveniji pa aktivno deluje od leta 2007.

Povezovanje z akademsko sfero
Alpos je bil v okviru sejemskega četverčka Formatool eden od podpisnikov pisma o nameri o strateškem razvojnem sodelovanju med nekaterimi orodjarskimi podjetji in mariborsko Fakulteto za strojništvo. Tako naj bi se gospodarstvo in univerzitetni kadri še bolje povezali, pa tudi Alpos vedno več stavi na orodjarstvo, saj je po besedah predsednika uprave Mirjana Bevca to razvojno naravnano in predstavlja konkurenčno prednost.

ArcelorMittal bo investiral v Južni Ameriki
ArcelorMittal, lastnik največjega lastnika Alposa ArcelorMittal Ostrava z 38,1 %, bo izdatno investiral v Braziliji, kjer naj bi vložili kar 5 milijard dolarjev in obenem zgradili novo tovarno.

 

t/f: bR

 

*na mali sliki Alposova upravna stavba, kamor naj bi se po govoricah selila šentjurska upravna enota in okrajno sodišče; na večji sliki pogled na cevarno z industrijskega tira