Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

22. 11.: Sanacijska dela na gradu Podsreda


Na gradu Podsreda že dolgo ni bilo tako živo kot letos. Poleti je strokovnjakom pomagala skupina mladih iz delovnega tabora v Trebčah.
Ob sistematičnem čiščenju gradu ni manjkalo presenečenj. Poleg drobnih odkritij, zanimivih le za ožji krog strokovnjakov, je bila predvsem pomembna najdba prvotnega 800 let starega grajskega vhoda. Ta se je nekoliko okrnjen in zazidan ohranil v drugem nadstropju stanovanjskega trakta.
Najdba je bila pravo odkritje, saj doslej skoraj nismo imeli primerov, da bi se tek vhod v grajskem gradivu na Slovenskem sploh ohranil in priča, kako dobro so se znali grajski prebivalci zavarovati pred sovražnikom
V grad ni bilo mogoče priti s konjem ali vozom, ampak samo tako, da se je tisti, ki je hotel v grad, povzpel po strmi visoki lestvi ali pa da so ga, kar je še verjetneje, do vhoda privlekli v košari, obešeni na škripec.
Prav tako na podsreškem gradu opravljajo vrsto najbolj tveganih posegov. Sanirati je treba na pol sesute baročne arkade, predvsem pa izbokli jugovzhodni vogal stanovanjskega trakta. Slabo vzdrževana streha, čeprav pred leti obnovljena, je prepuščala vodo, ta pa je do kraja razžrla oboke nad arkadami in izpodjedla omenjeni vogal.
Dela na podsreškem gradu, ki naj bi gradu povrnila prvotno podobo, bodo trajala še nekaj let. Preurejene prostore bodo koristno uporabili za muzejske zbirke.

Novi tednik, 22. 11. 1984