Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

2. 11.: Posebnosti šentviške trgovine


Zasebne trgovine se množijo kot gobe po dežju, vendar je Užmahova trgovina z mešanim blagom v Šentvidu pri Planini vseeno posebnost. Na zunaj in znotraj francjožefovska trgovina ni kakšna posebnost, z izjemo prostorske stiske, vendar so Užmahovi trgovski prijemi posebnost, ki smo jo pri nas še manj vajeni.
Družbena trgovina v teh prostorih je seveda bila v rdečih številkah. Trgovino sta Stane in Olga vzela v najem pred dvema letoma. V tej okolici je tudi več osamljenih, starejših krajanov, ki ne odhajajo v večja središča in nekaterim drugim po napornem kmečkem delu zmanjka časa za odhod v večja središča. Užmahova sprejemata vsakovrstna naročila, blago dostavljata na dom, posebna naročila pa sprejemata tudi po telefonu. Naročeno dostavita skupaj z ostalim blagom, ki ga razvažata s tovornim vozilom v Planinsko vas, Miklavž, Loke, Planinski vrh in Podpeč. Z blagom se tja pripeljeta v času, ko ljudje prinesejo v zbiralnico mleko. Kupci prihajajo tudi z bližnje Planine, kjer je sicer market.
Za praznike krasita tudi darila. Njuna šentviška trgovina je odprta ves dan, tudi v soboto in nedeljo. Ko je uveden ali ukinjen poletni čas, prilagodita temu tudi delovni čas trgovine. Potrošniki dobijo takrat tudi lično pismeno obvestilo celo na dom.

Novi tednik, 2. 11. 1989