Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

12. 11.: Ali prodajajo v Stranju železniške karte v gostilni?


Če se voziš na progi Grobelno-Rogatec, vidiš na postaji v Stranju napis: »Karte so dobijo v gostilni«. Marsikdo je že pripomnil, da je treba ta napis odstraniti, ker tu že od leta 1948 ne obstoja več gostilna. Čeprav se na hiši še pozna napis »Gostilna Pezdevšek«, lastnik zatrjuje, da gostilna ne obstoja več.
Pred nekaj dnevi pa je tržna inšpekcija ugotovila, da ta napis kar ustreza resnici in da še vedno obstoja gostilna seveda ilegalna. Marsikateri progovni delavec je pustil pri Pezdevšku že precej svoje plače. Ni slučaj, da je Pezdevšek terjal neko ženo, da plača dolg za možem, ki znaša preko 4000 dinarjev. Gostilna je tudi vodila evidenco o dolžnikih in izkazuje ta evidenca preko 100.000 din dolga. Vrednost prodanega vina za gotovino pa gotovo mnogo prekaša navedeno vsoto.
Gostilniške storitve je baje izvrševala Pezdevškova žena, o čemer pa mož ni vedel ničesar!? Kakšno kvaliteto vina je prodajala, pa je težko ugotoviti, ker je gostilničar v pravem pomenu besede ilegalen. Stranka, ki se je napila na up, verjetno ni imela zahteve po kvalitetnem vinu in tudi samorodnic ni odklanjala. Od kod pa vino? Ali res iz krajev preko Sotle? Kam je šlo v Celju nabavljeno grozdje? Baje na Hrvaško, toda Pezdevšek se ne »spomni imena«. Prevoz za to grozdje je plačal Pezdevšek. Vprašanje je, na kakšen način mu bo kupec povrnil stroške, če ne pozna njegovega imena!
To uganko so v glavnem rešili organi tržne inšpekcije, končno besedo pa bo izreklo sodišče.

Savinjski vestnik, 12. 11. 1954