Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Šentjur: 30. 9.–5. 10. 2009


V obdobju od 30. 9. do 5.10. 2009 je PP ŠENTJUR beležila in obravnavala naslednje varnostne pojave:

1. KAZNIVA DEJANJA – 9
2. PREKRŠKI PO JAVNEM REDU IN MIRU – 1
3. PRIDRŽANJE DO IZTREZNITVE – 2
4. OBRAVNAVANIH PROMETNIH NESREČ – 5
5. PN S TELESNIMI POŠKODBAMI – 2
6. PODANIH OBDOLŽILNI PREDLOGOV PO CPP – 2
7. PODANI PREDLOGI PREKRŠKOVNEMU ORGANU – 0
8. IZDANIH PLAČILNIH NALOGOV – 20
9. PREIZKUŠENIH Z ALKOTESTOM – 51
10. ODVZETIH VOZNIŠKIH DOVOLJENJ – 3

VLOM V GOSTINSKI LOKAL
V noči na 30. 9. je NN storilec vlomil skozi vrata gostinskega lokala na Ponikvi in iz notranjosti odtujil 100 evrov menjalnega denarja, 23 škatlic cigaret različnih znamk, 24 steklenic vina in 3 steklenice žganih pijač. Po dejanju je v lokalu še malo razbijal in nato lokal zapustil v neznani smeri. Z dejanjem je lastnico oškodoval za okoli 800 evrov.

DRUŽINSKO NASILJE
Pomanjkanje denarja in nesoglasja v družini so partnerja dne 30. 9. privedli do tega, da je partnerko z otroci pričel preganjati iz hiše, če pa hiše ne bodo zapustili, pa bo hišo skupaj s partnerko in otroci zažgal. Zaradi omenjenega je partnerka prišla na PP Šentjur in zoper partnerja podala KO. Zaradi družinskega nasilja mu je bil izrečen ukrep prepovedi približevanja.

PROMETNA NESREČA Z VELIKO SREČE
Dne 30. 9. 2009 je mladi voznik zunaj naselja Šentjur na cesti proti Dramljam vozil tako hitro, da je izgubil nadzor nad vozilom. Vozilo je zaneslo na nasprotno smerno vozišče, kjer je čelno trčilo v bližajoči se tovorni avto. Na srečo mladega voznika je voznik TA spremljal dogajanje in močno zaviral, kljub temu pa trčenja ni mogel preprečiti, vendar je hitrost TA toliko zmanjšal, da do hujših posledic ob trčenju ni prišlo. Mladec z OA jo je odnesel s par buškami in odrgninami, vozilo pa je popolnoma uničil. Zaradi prometne nesreče se bo srečal s sodnikom.

TATVINA IZ TOVORNEGA AVTOMOBILA
PP Šentjur je bila dne 1. 10. obveščena, da je preko noči NN »mehanik« s parkiranega tovornega avtomobila demontiral INTARDER. Z delom, ki ga je odtujil, bo najverjetneje popravil kak drug tovorni avto, saj je z njim odšel neznano kam. Zoper NN bomo policisti podali KO na ODT.

OKRADLI STAREJŠEGA OBČANA
Policista sta dne 1. 10. na terenu prišla do podatka, da so ponovno okradli starejšega in nemočnega občana. Napotila sta se na njegov dom in ugotovila, da živi sam, brez telefona in na osamljenem delu. Trojica NN je izkoristila zgoraj opisane okoliščine in občana okradla. Iz hiše so mu ukradli 700 evrov in bržolo. Denar je imel tam, kjer ga ima večina starejših ljudi: v SPALNICI pod vzglavnikom (starejši denar hranijo najpogosteje v spalnici in sicer v postelji ali bližnjih omaricah).

PRIDRŽANJE PIJANEGA VOZNIKA
Policisti PP Šentjur so ponoči dne 2. 10. 2009 v Loki pri Žusmu kontrolirali voznika osebnega avtomobila in ugotovili, da je močno pod vplivom alkohola, zaradi česar mu je bilo odrejeno pridržanje. Glede na stopnjo alkoholiziranosti, alkotest je pokazal 0.80 mg/l alkohola v izdihanem zraku, bi mu sodnik izrekel tudi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, ker pa navedeni sploh nima vozniškega dovoljenja, mu je bila izrečena še globa za vožnjo brez vozniškega dovoljenja.

ŠE NA VIKENDU NIMA MIRU
Občanka iz Šentjurja je dne 3. 10. prišla na vikend, kjer je srečala soseda, ki je hodil po njenem zemljišču. Najprej ga je vprašala, kaj tam počne, sosed pa jo je začel zmerjati, žaliti in ji groziti. Kmalu za tem so bili na kraj poklicani policisti ter kršitelju izrekli globo zaradi kršitve javnega reda in miru.

PIJAN POVZROČIL NESREČO
Dne 3. 10. ob 14.10 uri je bila PP Šentjur obveščena o prometni nesreči na Proseniškem. Patrulja je na kraju ugotovila, da je nesrečo povzročil vinjen voznik, ki je krepko pihnil oziroma več kot je dovoljeno. K sreči je povzročil škodo le na svojem vozilu. Po ogledu kraja pa je bil voznik še pridržan do streznitve na PP Šmarje pri Jelšah. Patrulja mu je s tem tudi omogočila krajšo ter bolj varno pot.

KASKADER OSTAL ŽIV
V Dramljah je dne 3. 10. pijan voznik osebnega vozila vozil z neprilagojeno hitrostjo. Zaradi očitne vinjenosti ni več obvladal vozila ter trčil v parkiran osebni avto pred hišo nič hudega slutečega občana, ki pa k sreči ni bil v vozilu. Trčenje je bilo tako silovito, da je vozilo odbilo na streho oškodovančeve hiše. Patrulja je opravila ogled, vinjenega voznika pa pridržala. Le srečnemu naključju gre zahvala, da ni bilo smrtnih žrtev, voznik pa se primerni kazni in povrnitvi nastale škode ne bo mogel izogniti.

POLICISTI ZMOTILI VLOMILCA
Nočna patrulja PP Šentjur je dne 5. 10. okoli 2.00 ure zjutraj opravljala opazovalno službo in v centru Šentjurja opazila Šentjurčana, ki je v rokah imel montirno železo. Pri pregledu bližnje okolice je kmalu ugotovila, da je omenjeni Šentjurčan montirno železo tudi uporabljal in sicer je skušal z njim vlomiti v poslovni objekt v Šentjurju. Navedenega je med delom zmotila policijska patrulja, nato pa mu je bilo odrejeno pridržanje. Svoja dejanja bo zagovarjal na sodišču.

TATVINA VIBRACIJSKE PLOŠČE
Neznanec je v noči na ponedeljek v asfaltni bazi na Planini odtujil vibracijsko ploščo. Z dejanjem je lastnika oškodoval za okoli 2.000 EUR.

PONOVNO TATVINE PO DOMOVIH
Dne 5. 10. je bila okoli 18.00 ure PP Šentjur obveščena, da so v Trnovec pri Dramljah prišle 3 osebe. Eden je zamotil lastnico, druga dva pa sta pregledala hišo in odtujila najden denar. Ker je oškodovanka zelo dobro opisala storilce, so bili ti izsledeni na Tepanju. Ugotovljeno je bilo, da gre za 3 madžarske državljane. Zaradi zbiranja dokazov in obvestil so bili vsi trije pridržani, nato pa bodo predani sodišču.

 

AKCIJA »BODI PREVIDEN«
Z dnem 1. 10. se je v Republiki Sloveniji pričela izvajati akcija »BODI PREVIDEN«, ki se nanaša na varnost pešcev v cestnem prometu in bo potekala do 25. 10., medtem ko bo policija izvajala preventivne in represivne aktivnosti po varnosti pešcev vse do 31. 3. 2010.

Pešci so kategorija najbolj izpostavljenih in ranljivih udeležencev v cestnem prometu, saj se skoraj vsaka PN z udeležbo pešca konča s telesnimi poškodbami. Radi bi poudarili, da mora vsak pešec sam storiti vse, da ga bodo vozniki lahko pravočasno opazili. To pomeni, da mora pešec imeti pri sebi kresničko ali odsevni telovnik, kadar hodi po vozišču ali tik ob njem na neosvetljenih delih v naselju ali izven naselja. Kresničko je potrebno nositi na strani obrnjeni proti vozišču in sicer v višini nad kolenom, tako da je vidna iz obeh smeri.

Treba je hoditi po levi strani vozišča gledano v smeri hoje, da se spremljajo nasproti vozeča vozila, katerim se lahko še pravočasno umaknejo. Izjemoma, če je varneje, tudi po desni strani vozišča. Pešci naj uporabljajo samo en meter vozišča. Prav tako pa morajo tudi vozniki prilagoditi hitrost vožnje prometnim razmeram, saj mora biti hitrost tolikšna, da je glede na vidno polje oziroma dolžino osvetljenosti vozišča ob zaznavi pešca še možno ustaviti, pri tem pa je potrebno poudariti, da je pot ustavljanja daljša na mokri, zasneženi ali poledeneli cesti.

PP Šentjur bo v okviru akcije »BODI PREVIDEN« izvedla poostren nadzor prometa do 25. 10. 2009, sicer pa bodo kontrole pri tej populaciji udeležencev v cestnem prometu potekale med rednim delom.

 

Po pooblastilu komandirja policijske postaje
Martin KUMER
POMOČNIK KOMANDIRJA PP