Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gregor Vajdič na EP v avstralskem nogometu


 

Šentjurčan Gregor Vajdič je v začetku oktobra sodeloval na evropskem prvenstvu v avstralskem nogometu, ki je bilo na sosednjem Hrvaškem.

Stasiti 30-letnik ni sodeloval v reprezentanci Slovenije, ki na prvenstvu ni sodelovala, ampak je bil član izbrane vrste Islandije. Na prvenstvu se je pomerilo 15 reprezentanc med katerimi je bila na koncu najboljša Anglija. Gregor in kolegi so imeli v predtekmovanju precej smole, saj so na igrišču izgubili le s kasnejšimi finalisti Nizozemci. Ugnali so Italijo in Nemčijo, a so na koncu slednji odnesli zmago zaradi handicapa zaradi tujcev v islandski ekipi. V tolažilni skupni so bili najboljši oz. skupno deveti, za kar jim je pripadel poseben pokal

v petih tekmah ugnali Italijo, Francijo in v tekmi za 9. mesto ekipo evropskih križarjev. Čeprav so ugnali tudi Nemce, so zaradi handicapa zaradi tujcev v ekipi, na koncu izgubili s kasnejšimi polfinalisti, kar jih je stalo veliko boljše uvrstitve.

Vajdič živi in dela v drugem največjem islandskem mestu Kopovogur, ki je pravzaprav južno predmestje prestolnice Reykyavika. Na sever se je s trebuhom za kruhom kot reševalec iz vode podal pred dvema letoma. Poleg službe reševalca se je v deželi gejzirjev na moč aktiviral, saj je dodatno delal kot inštruktor tehnike reševanja, »uporaben« pa je bil tudi v lokalnem plavalnem klubu. Veliko ur je preživljal tudi v fitnesu, kjer je navezal stike z ljubitelji avstralskega nogometa. Pravzaprav je med petimi ustanovitelji kluba, ki so ga zasnovali pred pol leta in potem za prihajajoče prvenstvo trdo trenirali.

Gregor pravi, da je kljub krizi, ki so jo mediji precej napihnili, Islandija dežela priložnosti, saj ravno menja kariero in postaja poslovnež na področju geotermalne energije in sistemov za avtomobile, ki jih poganja plin. Januarja z Gudrun Olof Porsdottir pričakuje tudi naraščaj.

Kaj je sploh avstralski nogomet?
Avstralski nogomet je šport, ki se igra med dvema ekipama z 18 igralci na velikanskem ovalnem travniku in ima več kot 150-letno tradicijo in je na matičnem kontinentu najbolj priljubljen šport. Žoga spominja na tisto iz ragbija ali ameriškega nogometa. V Avstraliji ima veliko različnih imen kot so footy, Aussie rules ali kar AFL, čeprav so to začetnice avstralske nogometne lige.

Primarni cilj vsakega moštva je, da brcne žogo skozi osrednja dva droga in s tem doseže zadetek. Na koncu zmaga ekipa, ki ima po štirih četrtinah večje število točk. Igralci lahko uporabljajo vse dele telesa za napredovanje žoge.

Osnovne metode so brcanje, tek z žogo in posebna tehnika oddajanja žoge z rokami, ki se imenuje »handballing«. Obstajajo pa tudi omejitve glede ravnanja z njo. Igralci morajo med tekom z žogo to izmenično odbijati na tla, prav tako pa je prepovedano metanje ali predolgo zadrževanje žoge. Prav poseben element v igri pa je t. i. »mark«. Vsakokrat, ko igralec ujame žogo, ki je bila podana z nogo, prisluži ekipi prosti strel.

 

bR

 

*na sliki je islandska reprezentanca – Gregor Vajdič kleči tretji z desne