Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

6. 10.: V mreži zdravih šol


Osnovna šola Marije Broz iz Bistrice ob Sotli je ena izmed desetih slovenskih šol, ki so bile sprejete v Evropsko mrežo zdravih šol. Kadar zapišemo zdrava šola, mislimo na šolo, ki krepi zdravje. Temelje za razvoj projekta zdravih šol predstavljajo programi zdravstvene vzgoje in krepitve zdravja Evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije, ki je projekt uvedla v Veliki Britaniji leta 1984.
Šolo obiskuje 193 učencev za katere skrbi 16 pedagoških delavcev. Njihov globalni cilj v tem projektu je narediti čim več za zdravje osnovnošolske mladine, zdravo družino in zdravo skupnost. Prav tako želijo dvigniti raven odgovornosti za lastno zdravje, ublažiti stresne situacije v šoli, izboljšati prehranjevalne navade in gibalne sposobnosti, skrbeti za duhovno, duševno in čustveno zdravje. Imeli so že predavanja na temo o zdravi prehrani in sicer za starše in učence, tako da bodo sedaj te stvari le poglobili. Spremenili so tudi jedilnik, ki je sedaj bolj zdravo zastavljen.
Veliko pozornost bodo namenili obvladovanju stresa, ki je v šolah zelo prisoten, saj bo antistresni program osrednji projekt, imenoval pa se bo Ublažimo stresne situacije v šoli.

Novi tednik, 6. 10. 1994