Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slavje ob 270-letnici rojstva Mihaela Zagajška in molk ob 100-letnici rojstva Miloša Zidanška


 

Na današnji dan se v občini Šentjur spominjajo 270-letnice rojstva Mihaela Zagajška, ki je bil za slovenski jezik vnet sodobnik Valentina Vodnika. Zbral je preko 70.000 besed za slovensko slovnico, izdal pa je tudi slovensko-nemški slovar. Njemu in njegovemu delu v čast danes na Ponikvi – Zagajšek izhaja iz Zagaja pri Ponikvi – odpirajo razstavo. Ob tem je Občina Šentjur založila tudi publikacijo, ki jo je uredil Tomislav Golob.

Več o njegovem življenju in delu (+ publikacija).

Na drugi strani prav danes mineva 100 let od rojstva narodnega heroja Miloša Zidanška, ki je januarja 1942 med drugo svetovno vojno postal komandant Šercerjevega bataljana, že naslednji mesec je pa je izgubil življenje v boju z Italijani. Rodil se je v Straži na Gori pri Dramljah, tamkaj pa so po njem svojčas poimenovali strelsko društvo in kasneje še šolo. Zidanškovo ime je po slovenski osamosvojitvi bilo izbrisano iz obeh nazivov, kot kaže pa so nanj v smislu počastitve obletnice pozabili. Omenimo, da so se v Šentjurju maja spominjali 90-letnice smrti Hruševčana Franja Malgaja, ki je padel v bojih za severno mejo.

O morebitnih razlogih, zakaj je Zidanšek, po katerem se imenuje ulica v Šentjurju, poleg tega pa še v Cerknici, Mariboru, Pragerskem, Ptuju, Slovenj Gradcu, Slovenski Bistrici, Velenju, Zgornji Polskavi, ostal zamolčan, so objavili prispevek na portalu Dramlje.info.

 

*na sliki je doprsni kip Miloša Zidanška pred OŠ Dramlje; foto: Dramlje.info