Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bo v Planinski vasi znova zavrelo?


V sredo je asfaltna baza v Planinski vasi na podlagi odločbe okoljskega ministrstva prejela dopis celjske enote inšpektorata za okolje in prostor. V njem je zahteva po takojšnjem izklopu asfaltne baze v Planinski vasi iz električnega omrežja.

Ponavadi so se v zvezi z afero, ki seže v leto 1998, oglašali samo pri Civilni iniciativi Planinska vas, tokrat pa so se medijem oglasili tudi delavci oz. direktor asfaltne baze. Delavci so na najvišje državne predstavnike naslovili odprto pismo.

Nazadnje so o dogajanju poročali pri Novem tedniku (Asfaltna baza vrača udarec, 25. 9. 2009).

 

Omenjene dokumente objavljamo v nadaljevanju:

Odločba Ministrstva za okolje in prostor – stran 1 (6. 8. 2009)

Odločba Ministrstva za okolje in prostor – stran 2 (6. 8. 2009)

Odločba inšpektorja – stran 1 (4. 9. 2009)

Odločba inšpektorja – stran 2 (4. 9. 2009)

Odprto pismo zaposlenih – stran 1 (24. 9. 2009)

Odprto pismo zaposlenih – stran 2 (24. 9. 2009)

 

O dogajanju v Planinski vasi so prispevek objavili tudi na TV1.si.

 

Intervju z direktorjem asfalne baze (Šentjurske novice, 23. 9. 2009)

 Politika proti asfaltni bazi?

Potem, ko UE Šentjur pri Celju lani v dveh poskusih ni uspela asfaltni bazi odvzeti uporabnega dovoljenja in se je po zadnji zavrnitveni odločbi Upravnega sodišča zdelo, da je Mirko Kovač dokončno dobil boj z državo, se je iznenada spet vse vrnilo na izhodiščno točko. Ker je bila na veselici na angelsko nedeljo na Planini asfaltna baza zanimiv predmet ugibanj, pomenljivih šušljanj in namigov, smo za informacijo prosili direktorja in tretjinskega lastnika baze Gregorja Kovača.

G. Kovač, je res, da vam je Ministrstvo za okolje in prostor odvzelo uporabno dovoljenje za asfaltno bazo? Ali ni bila ta zadeva že lani pravno dokončno izbrisana z dnevnega reda?
Ja, res je, pred nekaj dnevi smo prejeli presenetljivo odločbo Ministrstva za okolje in prostor (MOP), da je uporabno dovoljenje za bazo nično. Kako je možno izničiti pravnomočno uporabno dovoljenje, ki je veljalo tri leta, z absurdnim razlogom, da je odločba neizvršljiva, enostavno ni mogoče razumeti. Prve ocene pravnikov so, da je ta zadnja odločba MOP brez sleherne zakonske osnove in da MOP sedaj ni navedlo niti enega argumenta, ki ga v prejšnjih postopkih ne bi Upravno sodišče že zavrnilo.

 

 

Torej vas za usodo baze sploh ne skrbi?
Tako preprosto pa spet ni. Čeprav smo vložili tožbo in zahtevali začasno odredbo, kar vse so pravna sredstva, ki zadržijo izvršitev te odločbe MOP, se je že tretji dan po izdaji odločbe pri nas pojavil gradbeni inšpektor Vahčič, ki nam je napovedal, da nam bo Elektro Celje v 10 dneh izklopilo elektriko. To svojo odločitev je utemeljeval z neko svojo določbo izpred dveh let, ki pa smo jo pravno zavrnili, on pa nas je potem celo sam tudi zbrisal iz evidence črnih gradenj. Ta njegova ihta je zelo pomenljiva. Zdi se, da se je začela totalna vojna proti asfaltni bazi, in to tudi z nezakonitimi sredstvi. To pa me skrbi. Čeprav je zadnja odločba MOP pravno skropucalo, lahko baza kmalu ostane brez elektrike.

Kdo je v ozadju?
Gre seveda za interese in denar. Zaradi našega vstopa na tržišče so favorizirani cestarji morali bistveno spustiti cene ali so celo izgubili nekaj poslov. Kot podizvajalci smo v zadnjem času dobili kar nekaj večjih projektov, cesto Jurklošter – Breg je celo financirala Direkcija RS za ceste in je bila z našim delo zelo zadovoljna, in zato nas je treba na vsak način nujno onemogočiti.

To je pa že skoraj prava kriminalka. Ukrepati bi morala vsaj Kosova protikorupcijska komisija, če že ne tudi kriminalisti?
Se strinjam, toda ker ni neposrednih dokazov in je tudi politika očitno na drugi strani, nanje ne moremo računati.

Torej vas inšpekcija lahko ustavi, kadar hoče?
Tako nekako, toda s to razliko, da jaz osebno verjamem, da preko sodišča nezakoniti ukrepi ne bodo šli. Če nam inšpekcija sedaj izklopi elektriko, bomo zagotovo uspeli iztožiti odškodnino, toda kaj bo z zaposlenimi? Na bazi dela 25 delavcev in še prav toliko jih je posredno vezanih na nas, ti bi bili še najbolj prizadeti.

Toda z nezakonitostmi, to je s črno gradnjo, ste le začeli vi?
To je že res, toda smo vmes vse uredili, kot nam je bilo uradno odrejeno, in bazo legalizirali. Tudi uradno je ugotovljeno, da baza ekološko ni sporna. Vsako vračanje nazaj na začetek je sedaj nemogoče.

Lahko pa vam inšpekcija samovoljno izklopi elektriko?
Fizično že, pravno pa ne. O tem, kar se sedaj dogaja, smo pisno že obvestili vse oblastne in politične veljake v državi, verjetno bomo v kratkem tudi sklicali novinarsko konferenco in preko javnosti poskušali nevtralizirati nezakonite ukrepe, ki nam grozijo.

Toda javnost vam ni ravno najbolj naklonjena?
To pa sploh ni res. Javnomnenjska raziskava, ki jo je opravila Ninamedia, kaže, da prepričljive večine prebivalcev KS Planina (80%) asfaltna baza ne moti in le 20% občanov občin Dobje in Šentjur meni, da jo je treba ustaviti in odstraniti.

 

FK/Šentjurske novice

 

*na prvi sliki utrinek iz asfaltne paze v Planinski vadi, na drugi sliki Gregor Kovač iz podjetja Asfalti Kovač, foto: FK