Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Do kdaj se bodo Šmarčani kopali v šentjurskem bazenu?


Šmarsko kopališče sameva že četrto letoŠmarje pri Jelšah je prijeten kraj za bivanje. V mirnem, zelenem naselju ni industrije, ki bi onesnaževala zrak, lepo urejene šola, vrtec, športno-rekreativne površine ležijo (zaenkrat še) daleč od ropota tovornjakov na glavni cesti, naši otroci se igrajo in sprehajajo v sproščenem, zelenem, predvsem pa prometno varnem okolju.  Po enem od črnih scenarijev naj bi takšno idilo sicer skalila nova obvozna (v-vozna)  cesta, ki bi potekala v neposredni bližini šole, vrtca, športnega parka in načrtovane elitne soseske Dobrava, a očitnih slabosti takšne prometne ureditve kraja se počasi začenjajo zavedati tudi odgovorni občinski veljaki.

Šmarje je upravno središče Obsotelja in Kozjanskega, kar zagotavlja lepo število delovnih mest, pretirano daleč pa nista industrijsko močnejša Rogaška Slatina in gospodarsko razvito mesto Celje. Dvajset minut vožnje na delo je domačinom poplačanih s prijetnim okoljem, čistim zrakom in drugimi privilegiji, katerih skupni imenovalec je besedna zveza »kvaliteta bivanja«.

Šmarčani so vedno veljali za prosvetljene, razgledane ljudi, kar navsezadnje dokazuje tudi, da so v časih, ki jih danes radi označujemo »svinčeni«, zgradili enega prvih javnih bazenov v primerljivih krajih v Sloveniji. Šmarje pri Jelšah  je na račun bazena doseglo čast vzorčnega primera v učbenikih Fakultete za šport.  Podoben humanistični preboj je uspel zgolj še nekdanjemu Radiu ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, o katerem se učijo študentje na FDV. Usoda je hotela, da sta nekdanja simbola naprednosti in prosvete šmarskega folka dandanes daleč od svojih zlatih časov. 

Vsakega pravega Šmarčana zaboli srce ob pogledu na propadajoče šmarsko kopališče, ki je zaprto že četrto leto. Kaj s tem kraj izgublja, se še najbolje zavedajo generacije, ki so počitniške dni preživljale v sproščenem čofotanju, druženju, zabavi in vsem ostalem, kar je nudil domači bazen. Ta se je poletne mesece prelevil v družabno središče kraja. Če je kje »dogajalo«, je »dogajalo« na bazenu. Storitev je bila tudi izredno cenovno ugodna. Za ceno enega obiska Aqualune so starši svoje otroke na domače kopališče napotili več kot desetkrat.

Temni časi zaprtja bazena so se napovedovali že nekaj let preden so se uresničili  v praksi. Jasno je bilo, da je bazen zastarel in je kot tak zahteval razmeroma velike stroške za vsakoletno usposobitev in vzdrževanje. Obnova bazena je bila nujna, pred odgovornimi pa dilema, ali obnoviti starega ali v okviru ureditve športnega parka zgraditi novega. Tu in tam so se pojavljale tudi ideje o njegovi ukinitvi, ki pa v strahu pred ogorčenjem občanov niso  bile ravno pogosto glasno izrečene.

Bazen je tako nekaj let deloval predvsem po zaslugi prizadevnosti takratnega občinskega  vzdrževalca Boruta Bevca, ki je ob podpori šmarske Krajevne skupnosti kopališče vsako leto uspel usposobiti za delovanje. Po njegovem odhodu iz občinske službe je bila pri pristojnih sprejeta odločitev, da zaradi prevelikih stroškov obratovanja šmarski bazen zaprejo do zgraditve novega, ki je predviden v okviru zadnje faze ureditve šmarskega športnega parka.

Omenjeni projekt kar precej zamuja od prvotnih planov in je pred drugo fazo, ko naj bi slačilnice in tribune po kriterijih, ki jih zahteva  Nogometna zveza Slovenije, dobil domači nogometni klub.  Graditi se naj bi začele v septembru, zaradi suše v občinskem proračunu pa je nadaljnji potek gradnje športnega parka  pod vprašajem. Kljub temu pri pristojnih na Občini vlada prepričanje, da bodo sredstva za graditev novega bazena, ki bo stal na mestu sedanjih prostorov nogometnega kluba, zagotovljena do leta 2011.

Zgledno urejen šentjurski bazenPo najbolj optimističnem scenariju se šmarskim občanom poletne vročine ne bo več treba bati čez dve leti. Če bo dejansko tako, bo odgovornim potrebno čestitati in priznati, da so si plače iz naših žepov pošteno zaslužili.  Mogoč pa še vedno ostaja črni scenarij, po katerem bazena v bližnji prihodnosti, ali celo nikoli, ne bo.

Kakorkoli, dokler se v Šmarju  pojavlja ljudska nostalgija za bazenom, bo prisoten tudi v besedah in načrtih odgovornih občinskih mož. Vse do trenutka, ko bo Šmarčan svoj palec ponovno namočil v osvežujočo modrino domačega kopališča, pa bo sosednji, šentjurski bazen, ostal njegova najpriljubljenejša turistična destinacija.

Rok Čakš


Zgledno urejen šentjurski bazen

Tema je aktualna tudi na forumu Kozjansko.info. Registrirajte se in podajte svoje mnenje!