Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Aleksanda Maček zaganja prevorski turizem


 

Kot vse kaže se njen šolarjem namenjen tabor »Guzajeva poletna pustolovščina na deželi« na Prevorju počasi prijemlje. Uspelo ji je dobiti močno ekipo sodelavcev, od študentov do profesorjev in umetnikov, narediti očitno dober »pustolovski podeželski« program in otroci so začeli prihajati.

Velika večina se jih naslednja leta celo vrača. Spijo v šolski telovadnici, uporabljajo tudi druge šolske prostore, sicer pa se potepajo po prevorskih širjavah. En dan jejo na kmetiji in celo prespijo na senu, obvezno jih seveda obišče tudi najbolj slavni Prevorjan vseh časov razbojnik Guzaj. Vmes jih zaposlijo z različnimi delavnicami, kjer se ukvarjajo z jezikovnimi, plesnimi in drugimi ustvarjalnostmi, s šolskim teleskopom pa otroško pozornost usmerijo tudi v vesolje. Cena 265 EUR za šest dni je in ni visoka. Kakor za koga.

V nedeljo zvečer se bo pričel še zadnji poletni tabor.

 

V nadaljevanju objavljano krajši pogovor z nosilko projekta

Gospa Aleksandra, kakšna sta odziv in seveda tudi zaslužek?
Glede na bogato vsebinsko ponudbo programa in število sodelujočih, in če še temu prištejemo stroške astronomije, prehrane in nastanitve v šoli, da promocijskih stroškov sploh ne omenjam, je najbrž jasno, da pri številu 10-18 otrok na posamezni tabor ne moremo govoriti ravno o zaslužku. Veseli bomo, če bodo povrnjeni vsaj vsi stroški. Upamo, da bo tudi ožja in širša lokalna skupnost prepoznala prizadevanje za promocijo našega Kozjanskega in nas pri tem tudi podprla.

 

 

 

Kdo pride na tabor?
Pretežno mestni otroci, stari med 4 in 12 let. Večina jih je iz Ljubljane in Celja, manj iz drugih krajev Slovenije. Avgusta pride celo ena »pustolovka« iz Italije.

Kako sokrajani sprejemajo vašo dejavnost in koliko sodelujejo?
Prevorjani, predvsem okoliški kmetje, zelo velikodušno sprejemajo otroke, jim razkažejo svoje posestvo, živali, z veseljem pripovedujejo zgodbe iz kmečkega življenja in si utrgajo čas za klepet z malimi radovedneži. Brez njihove naklonjenosti ne bi bilo mogoče pričarati te kozjanske pristnosti, ki ji lahko rečemo kar prijaznost in odprtost. Glavna motivacija za tabore za nadaljevanje izhaja ravno iz obojestranskega navdušenja, tako pri otrocih kot tudi pri domačinih. Ravno zato dajemo prednost izvajalcem delavnic iz domačega okolja, če je le mogoče.

Lahko postane Guzaj promotor prevorskega turizma?
Lahko, če bo zaživel v zanimivi ponudbi. Samo markirana Guzajeva pot bo zagotovo premalo. Razbojnik Guzaj je postal ikona naših taborov, otroke vsakič nekje pričaka in jim popestri dan. Ker se z njegovo zgodbo večina otrok pri nas sreča prvič, jim ta seveda buri domišljijo – tako se je letos eden izmed njih preoblekel v Guzaja in prikazal prizor iz njegovega burnega življenja, še preden se je »tapravi« sploh pojavil.

 

t: FK / Šentjurske novice, f: Kozjanski raj