Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S srečanja muzikantov v Dolgi Gori


 

V nedeljo 5. julija je bilo na Dolgi gori že 17. srečanje muzikantov. Sodeč po številu obiskovalcev (okrog 600) in nastopajočih (14 posameznikov in 5 ansamblov) se kriza nezadržno plazi tudi proti tej množični zabavni prireditvi.

Ali je kriza ali ni, je odvisno od tega, s katere strani zadevo človek gleda. V primerjavi z gasilskimi veselicami, ki so po pravilu povsod že tako rekoč »pogreb«, se vsesplošni dolgogorski šef Franc Arzenak lahko še vedno potrka po prsih. Tokrat sicer ni bil prepričan, da bo ostalo v domači blagajni kaj veliko cvenka, ampak krivo naj bi bilo le vreme. Malo pred pričetkom prireditve se je v Dolgi gori res po monsunsko ulilo, toda že dober kilometer bolj vzhodno so bile ceste povsem suhe, kar bi lahko pomenilo, da je Arzenakov optimizem vendarle pretiran.

Prireditveni prostor v Dolgi Gori je čisto v redu, razen seveda parkirišč na travnikih, ki bi se ob malo močnejšem dežju zlahka spremenila v nevarno drsalnico, vse drugo pa je nekaj povprečnega: šotorska streha, »gasilska« omizja, trde klopi, bolj prozaično plesišče in klasična veselična ponudba. Čevapčiči in kotlet po solidnih 4 evre, pivo malo bolj zasoljeno (2 €) itd., toda spretno in vljudno strežno osebje.

Drugo vprašanje je, kako je z zabavo. Kaj so počeli potem zvečer Novi spomini in Mladi upi, ne vem, toda kolikor jih poznam, vragu repa niso mogli spuliti. Sam tekmovalni del se mi zdi vsako leto bolj dolgočasen in izključno »domač«: harmonika, pa spet harmonika, polke in valčki, malo prepevanja, nekaj miganja (pa sploh ne preveč), vsi že skoraj praviloma v »narodnih« muzikantskih nošah … In smo že blizu konca. Mogoče je vse skupaj zanimivo za svojce nastopajočih, za vse druge pa verjetno ne preveč. Letos je bila sicer raven nastopajočih povprečno na občutno višji ravni kot lani, ko so nekateri res »fušali«, toda še vedno daleč od atraktivne zabave. Za nameček so sceno skoraj do zadnjega napolnili nadebudni bodoči muzikanti iz bližnje Dravinjske doline in izpod Pohorja, čast domačih muzikantov pa je branil edini »domačin«, 11-letni Gašper Polak iz Zlateč, pa še on je končal bolj daleč v ozadju.

V skupini do 15 let je prvo nagrado odnesel v Loče 12-letni Domen Hohler, drugi je bil Alen Tilinger iz Šmartnega, tretji pa Rene Brglez iz Slovenskih Konjic.

V skupini nad 15 let so nastopili le trije muzikanti, ki pa so bili vsi kar dobri in zelo izenačeni. Prvi je bil Matej Vošner iz Mute, drugi Denis Janžek iz Rogaške Slatine in tretji Nejc Juhart iz Slovenske Bistrice.

Med petimi ansambli je bil daleč najboljši Ansambel bratov Slatinek iz Vitanja, drugi Glas iz Zreč in tretji Ansambel Galaksov ter za njima še ostala dva, pa so bili že vsaj za razred slabši.

t/f: FK / Šentjurske novice