Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi na temo svetlobnega onesnaževanja


Prizorišče mladinske tržnice na Mestnem trgu

Različne mladinske skupine so v soboto v okviru projekta izboljšaj svojo lokalno skupnost, ki ga pretežno sofinancirajo evropska sredstva, na šentjurskem Mestnem trgu priredila mladinsko tržnico, kjer so mimoidoče opozarjala na tematiko svetlobnega onesnaževanja.

Razstavili so slike, literarne izdelke in aktualne fotografije s primeri svetlobnega onesnaževanja na območju šentjurske občine. Med mimoidočimi so izvajali tudi anketo in udeležencem podarjali varčne žarnice.

Nekaj primerov svetlobnega onesnaževanja v Šentjurju

Ena od glavnih aktivistk Mojca Zupanc je povedala, da bodo podobne projekte izvajali tudi v drugih krajevnih skupnostih, izziv pa bodo podali tudi občinarjem

Slovenske občine so pri porabi energije za javno razsvetljavo precej potratne saj s 84 kilovatnimi urami na prebivalca precej presegajo evropsko povprečje, ki znaša 50 kilovatnih ur. Šentjurska občina v letošnjem proračunu stroškom javne razsvetljave namenja 170.000 evrov.

Poleg osveščanja so prisotna mladinska društva opozorila tudi na svoje prihajajoče projekte. V petek bo na šentjurskem bazenu že 10. Bazenjenje, ki ga pripravlja Študentski klub mladih Šentjur. Dan kasneje bo na Dolgi Gori srečanje mladih, ki se bodo družili in spoznavali skozi nogomet in piknik. Konec avgusta bo na Grobelnem rock koncert, v začetku septembra pa na Ponikvi krst srednješolcev z nazivom Fazanjenje.

Svetlobno onesnaževanje negativno vpliva človekovo zdravje, saj naj bi bile njegove posledice nespečnosti, debelost, rak dojk in prostate. Negativni so tudi učinki na biosfero, saj moti številne ptice in ogroža številne vrste žuželk, npr. življenjsko pomembne opraševalce.

 

t/f/v: bR