Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan državnosti 2009 – Polko plešem, valček plešem …


 

Poletni koncert Pihalnega orkestra Šentjur je bil tudi letos osrednja prireditev ob dnevu državnosti. Zaradi slabih vremenskih obetov so organizatorji prireditev prestavili z Mestnega trga v športno dvorano Hruševec, kar je izvajalcem omogočalo kakovostne nastope, je pa poslušalce prikrajšalo za občutek prave prazničnosti, ki jo lahko da le odprta poletna scena.

Tisti, ki smo pričakovali, da bo osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti imela tudi nekaj več državotvorne vsebine, da se bodo organizatorji morda vsaj spomnili padlega Straška ali dobjanskih ranjencev, smo bili lahko rahlo razočarani. Zdravljica na začetku ter rutinski nagovor župana, potem pa o dnevu državnosti ni bilo več ničesar, sta kazala bolj na to, da je občinska oblast koncert pihalcev več ali manj le izkoristila za to, da je formalno spravila proslavo pod streho. Sicer je pa tudi to veliko bolje, kot pred leti, ko za dan državnosti v Šentjurju »še sploh nismo vedeli«. Žal, očitno kljub številnim društvom in kulturnikom in ne nazadnje tudi plačanim uradnikom in funkcionarjem, v Šentjurju še vedno nimamo uradne osebe, ki bi bila odgovorna za ustrezno vsebino občinskih prireditev. Če je morda režijo proslave letos prevzel Pihalni orkester, potem gre kritika na njegov račun.

Naslov koncerta »Polko plešem, valček plešem …« je bil pravzaprav zavajajoč, ker je kazal bolj na narodno zvrst plesne glasbe, naši pihalci so nam v resnici pripravili veliko bolj pestro predstavo svetovnih plesnih ritmov, od domačih, španskih, latinsko ameriških do »tržačana« in kan kana. Domače viže je spremljala šentjurska folklorna skupina, za »uvožene« pa so pihalci uvozili atraktivne plesalce iz Celja, Radeč in Velenja. Čast šentjurskega plesa (pokazalo se je, da ga razen folklore sploh nimamo) sta tako reševala pionirčka Domen in Neli iz Hruševca, sicer že renomirana tekmovalna plesalca iz Plesnega Kluba Pingi. Morda pa je zdaj, ko imamo že kar dva solidna orkestra, napočil tudi čas plesne umetnosti?

Koncert je minil v prijaznem vzdušju znanih zimzelenih plesnih melodij in komentarjev ter nastopov moderatorke in pevke Maje Šturm. Pihalni orkester Šentjur je ponovno prijetno presenetil, tokrat s svojim bogatim plesnim repertoarjem in odličnimi solisti. Čeprav sama izvedba, po moji laični oceni, ni bila vedno dovolj »čista«, je bilo navdušenje publike pristno in aplavzi zasluženi. Z izjemo tistih, ki jih je kar malo odvečno izsilila voditeljica Maja.

 

t/f: FK / Šentjurske novice