Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zver in Peterle vlekla tudi v Šentjurju


Evropske volitve so se iztekle po pričakovanjih. Tudi v šentjurskem volilnem okraju, kjer smo ponovno izstopali s podpovprečno volilno udeležbo, ki je bila sedma najslabša v Sloveniji.

Sicer pa so tudi šentjurski volivci največjo podporo namenili SDS, drugo mesto je osvojila NSi, sledijo SD, LDS, Zares … Šentjurska kandidatka Ksenija Kraševec je na listi Nove Slovenije zbrala 172 preferenčnih glasov.

Evropske volitve so specifične, še posebej ob nizki udeležbi, zaradi česar primerjave z državnozborskimi niso ravno relevantne. Nekatere ugotovitve pa je le mogoče potegniti. Še enkrat več se je potrdilo, da je šentjursko volilno telo »desno orientirano«, SDS pa je očitno najbolj vroča stranka. Če je Tisel za Janšo pridelal rekordnih 40,24 odstotka glasov, je tudi Zver v Šentjurju nadpovprečno vlekel. Dobrih 34 odstotkov predstavlja drugi najboljši rezultat stranke v regiji in celo enega najboljših v državi.  

SDS je dobivala enakomerno veliko po vsej občini. Na Kalobju, v Pletovarju, Osredku, Bukovju in Hrastju celo več kot 50 odstotkov, veliko (43,42%) so dobili tudi na Koržetovi Ponikvi, manj na šentjurskih mestnih voliščih.  Jože Korže, predsednik šentjurske SDS: »Vesel sem, da se je ponovno pokazalo, da do 60 odstotkov šentjurskih volivcev podpira pomladne stranke. Udeležba je bila res slaba in v tej smeri bo zagotovo potrebno še veliko narediti. Prave kampanje ni bilo, imeli smo plakate, za avtobus se nismo uspeli dogovoriti. Je pa bila Romana Jordan Cizelj na kmečkih igrah na Ponikvi.«

Podobno kot za SDS lahko ugotovimo za NSi. Volivci starih krščanskih demokratov so se očitno ponovno aktivirali, kajpada predvsem po zaslugi Lojzeta Peterleta. Najboljše rezultate je lista dosegla na drameljskem koncu, v Razborju so zbrali celo 33 odstotkov glasov, skoraj tretjina volivcev je zanje glasovala tudi v Planinski vasi. Na sedmem mestu na listi NSi je bila tudi Šentjurčanka Ksenija Kraševec, ki pa v našem volilnem okraju ni ravno izstopala. Zbrala je zgolj 13 preferenčnih glasov, skupaj jo je po Sloveniji obkrožilo 172 volivcev. »V NSi nismo volivcev posebej nagovarjali k preferenčnim glasovom, res je tudi, da me osebno še vedno veliko bolj poznajo v Celju kot v Šentjurju. V kampanji je naš avtobus obiskal tudi šentjursko občino, sicer pa sem zelo zadovoljna. Odlično smo delali, nedvomno nam rezultat daje motiv za naprej. Tudi v Šentjurju za lokalne volitve,« je povedala Kraševčeva.

  

Erjavec nezadovoljen, Artnakovi volivci niso vojaki

Tako kot je pričakovano v šentjurskem volilnem okraju slavila desnica, so tudi »levo orientirane« stranke dosegle rezultate primerljive državnem nivoju. SD je sicer krepko, za 6 odstotkov, zaostala za rezultatom na državni ravni, vendar Šentjur ni bil nikoli njeno lovišče. Zelo dobro so se odrezali na mestnih voliščih v gasilskem domu in na Občini (22,6 in 17,6%), pa tudi na Planini. Na nekaterih manjših voliščih (Voduce, Pletovarje, Razbor, Marija Dobje …) je vladajoča stranka komajda zbrala kakšen glas, v Hrastju zanje ni glasoval nihče, od resda samo 17 volivcev. »Čeprav je stranka dosegla boljši rezultat kot na prejšnjih evropskih volitvah, nismo zadovoljni. Šentjurska SD je v kampanji sledila usmeritvah iz strankarske centrale. Žal nam je, da nihče od kandidatov ni prišel na obisk v občino, je pa res, da so evropske volitve specifične. Stranke se moramo ozreti predvsem na porazno nizko volilno udeležbo; v prihodnosti moramo graditi predvsem na vrednotah in aktivnejši vlogi prebivalstva v procesih odločanja,« meni predsednik šentjurske SD Florjan Cveto Erjavec. 

Bolj zadovoljen je prvak šentjurske LDS Jože Artnak, katerega stranka se je pobrala po slabem rezultatu na parlamentarnih volitvah, ko so lani v Šentjurju zbrali le dobre 3 odstotke. Zdaj so na skoraj 11 odstotkih in so le malo zaostali za državnim povprečjem. Tudi oni so vlekli predvsem na mestnih voliščih, najboljši rezultat so dosegli v Hruševcu (19,7%, v Lopaci (21,57%) in seveda v Artnakovem Javorju (23,91%), presenetljivo malo so dobili v Gorici pri Slivnici (4,4%).  »Naši volivci niso, kot v nekaterih drugih strankah, vojaki, ki delajo na ukaz. Rezultat potrjuje, da smo na pravi poti utrjevanja novih temeljev, s katerimi se korak za korakom približujemo ljudem. Rezultat je tudi signal, da je potrebno z nami zelo resno računati tudi na lokalnih volitvah prihodnje leto. Jelko Kacin z ekipo je bil na obisku tako v Šentjurju kot v Dramljah, na razpolago bo tudi kot evropski poslanec.«

  

Žalujoči ostali

Delno zadovoljni so lahko tudi v šentjurskih Zares in Desus. Niso veliko zaostali za državnimi povprečji, glede na to, da njihovi lokalni odbori niso pretirano aktivni oziroma se še postavljajo, so dosegli soliden rezultat. Tako kot na nacionalni ravni je največje razočaranje SLS, ki tudi v šentjurski občini pada vse globlje. Od nekoč vodilne stranke je ostalo bore malo, tudi na svojih tradicionalno dobrih voliščih so izgubili volivce, ki so se očitno preselili k SDS in NSi.

SMS in SNS sta dopolnili sivo državno povprečje. Zeleni, Neodvisna lista za podporo bolnikov in Krščanski socialisti so skupaj prepričali natanko 45 šentjurskih volivk in volivcev.

  

Katastrofalna volilna udeležba

Pravzaprav je bila pričakovana, tako da 22,88 odstotka v šentjurskem volilnem okraju niti ni pretiran ekstrem. Za državnim povprečjem smo zaostali za približno 5 odstotkov in bili sedmi »najmanj pridni.« Še zanimivost, na volišče v Voducah pod Jezercami se je podalo le 17 volivcev od 147 vpisanih v volilnih imenik, kar pomeni rekordno nizko udeležbo v občini (11,56).

 

 

 

L. H. / Šentjurske novice