Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

5. 6.: Uspel poskus v šentjurski Modi


Delovna organizacija Moda v Šentjurju je mlado, toda perspektivno podjetja. Še pred nekaj leti so se ukvarjali izključno z izdelovanjem moške konfekcije po naročilu. V letu 1960 pa je kolektiv uvidel, da s takšno, to je obrtniško proizvodnjo, ne bo mogel konkurirati danes vse bolj in bolj razviti konfekcijski industriji. Zaradi tega so se dogovorili s kolektivom Topra iz Celja in začeli izdelovati moško spodnje perilo. Zanimanje za ta novi artikel je naraščalo in kolektiv je bil prisiljen misliti na razširitev kapacitet. V januarju letos so adaptirali nov prostor velik približno 60 kv. metrov in postavili vanj šivalne stroje. Preostala pa je rešitev še enega problema: kadrov.

Zanje v šentjurski občini še ni problem. Modi se je ponudilo veliko število mladih deklet in 42 od njih so res sprejeli v svoje vrste. Najprej so jim dali osnovno znanje o ravnanju s šivalnimi stroji, s čemer pa problema še niso rešili. Izkazalo se je, da mlada dekleta premalo ali skoraj nič ne vedo o delavskem in družbenem samoupravljanju, ekonomski in politični problematiki doma in po svetu, o gospodarstvu in perspektivah v šentjurski občini, vlogi družbeno političnih organizacij v kolektivu, niso se zavedala svojih pravic in dolžnosti, niso poznala sistema formiranja in delitve dohodka itd. Zato je kolektiv sklenil, da skupaj z občinskim aktivom Zveze mladine in Delavsko univerzo organizira tritedensko mladinsko politično šolo, v kateri naj bi mladinke zvedele tudi o razvoju mladinskega gibanja pri nas, o oblikah dela v mladinskih organizacijah in o zdravstveni zaščiti v gospodarstvu.

Ta teden je mladinska politična šola zaključila svoje delo. Mladinke, ki so jo obiskovale, so se o njej pohvalno izrazile, prav tako ugodno pa jo je ocenil direktor Mode tovariš Salobir.

Celjski tednik, 5. 6. 1964