Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z novimi projekti do oživitve Obsotelja in Kozjanskega

Prav vsakdo med nami želi, da bi Obsotelje in Kozjansko spoznalo svoje potenciale in jih, kajpak, znalo tudi izkoristiti. Pri uresničevanju eno od pomembnejših vlog odigra dobro leto ustanovljena Lokalna akcijska skupina (LAS) Obsotelje in Kozjansko. Avgusta lani je LAS, katere upravljavka je Razvojna agencija Sotla iz Šmarja pri Jelšah, pridobila status »delujoče LAS Obsotelje in Kozjansko«, s čimer ji je omogočeno črpanje sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja pobude LEADER, kar naj bi pri novih priložnostih naših krajev odigralo še posebej pomembno vlogo.

LAS je neprofitna oblika lokalnega partnerstva za razvoj podeželja na območju Obsotelja in Kozjanskega, ustanovljena aprila 2008. Ker vsi dobro vemo, da eden sam težko kaj naredi, je njena osnovna ideja sestava po načelu tripartitnosti, kar pomeni, da so člani tako predstavniki javnega, ekonomskega in zasebnega sektorja. Do konca leta 2008 je pristopno izjavo podpisalo že 33 članov.

Na drugem rednem zboru članov, ki je bil 24. marca 2009 v spodnji dvorani kulturnega doma v Šmarju, se je veliko govorilo o že izvedenih aktivnostih kot tudi o načrtih, ki jih predvidevajo izpeljati v letu 2009.

V letnem izvedbenem načrtu LAS Obsotelje in Kozjansko za leto 2008 najdemo dva zanimiva projekta: Kolesarimo po Obsotelju in Kozjanskem, katerega nosilec je Razvojna agencija Sotla, kot partnerja pa bosta sodelovala še Turizem Podčetrtek in Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec ter projekt Z novim znanjem do boljše ponudbe turizma na podeželju, pod okriljem Ljudske univerze Rogaška Slatina in partnerja Razvojne agencije Sotla. Vsekakor bosta projekta – oba bosta namreč zajela celotno območje LAS – občine Kozje, Podčetrtek, Rogatec,Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah, dobro vplivala na celostni razvoj subregije. Skupna vrednost omenjenih projektov je 94.635 €, od tega je predvidenih 73.500 € nepovratnih sredstev LEADER  .

Marjan Čuješ, predsednik sveta LAS, je poudaril, da bosta oba projekta pripomogla do kakšnega novega delovnega mesta in k nam privabila več turistov, ki se bodo zadovoljni semkaj še vračali. Projekta sta bolj ali manj namenjena razvoju turizma, medtem ko je projekt Z novim znanjem do boljše ponudbe turizma na podeželju tudi dobra naložba v človeške vire. Igor Prah, direktor LU Rogaška Slatina, je ob podpisu pogodbe za izvedbo projekta poudaril, da prav vsak zna narediti kaj dobrega, vendar le redki znajo to tudi (dobro) iztržiti, in prav to želijo s tem projektom popraviti. V projektu naj bi se tako usposobilo okoli 120 ljudi, kar bi pripomoglo k turistični ponudbi na višji ravni.  

Konec minulega leta je LAS objavila tudi 1. javni poziv za izbor projektov za izvajanje Lokalne razvojne strategije 2007-2013. Presenetljivo se je na prvo takšno javno izbiro prijavilo kar 18 projektnih idej. Po mnenju Odbora za ocenjevanje projektov, ki je vse med njimi podrobno preučila, jih je skozi sito prišlo 12, kar pomeni, da je večina vendarle ustrezala razpisnim pogojem. Med prijavitelji so tako štirje iz javnega sektorja, trije iz ekonomskega in dva iz civilnega. Letni izvedbeni načrt 2009, vključujoč izbrane projekte, je bil konec februarja posredovan v potrditev na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo dokončno ocenilo njegovo primernost in s tem potrdilo izbor projektov.

LAS je v letu 2008 poskrbela tudi za novo celostno podobo, ki naj bi pomagala pri prepoznavnosti. Uredili pa so še spletno stran www.ra-sotla.si/las, kjer je moč najti aktualne informacije in razpise, povezane z delovanjem LAS.  

Bojana Žaberl, direktorica RA Sotla, meni, da delovanje LAS za območje Obsotelja in Kozjanskega predstavlja dobro priložnost za celostni razvoj podeželskega prostora. »Namen delovanja LAS je vključiti in animirati ciljno populacijo na območju LAS (zasebniki, društva, javne institucije idr.) da s pomočjo sredstev LEADER uresničijo pomembne projekte za lokalno okolje, ki jih sami brez partnerskega povezovanja ne bi mogli v celoti financirati.«