Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S 16. seje OS Dobje


Občinski svet Dobje ima nekaj posebnosti, v bistvu pa funkcionira zelo podobno kot njegov večji šentjurski brat. Tako so na primer na tej seji o obrobnem povišanju cene pomoči družini na domu vneto razpravljali bistveno dalj časa kot o proračunu za leto 2009, na obeh občinah sta nesporna prva »maherja« oba direktorja občinskih uprav, vsi drugi, vključno z županoma, pa dokaj ubogljivo capljajo za njima. Le da dobjanski direktorici Andreji pač ne očitajo megalomanstva, prej kaj nasprotnega. Tudi dobjanska opozicijska svetnika Čadej in  Natalija P. F. sta v primerjavi s šentjurskima Polnarjem in Diacijem pravi ovčki.

 

 

Odbori OS delajo in poročajo

Tokrat so dobjanski svetniki imeli na dnevnem redu kar 14 točk, sejali so polne 4 ure tja do 22. ure,  edini vsebinsko res pomembni zadevi, predlogu proračuna, pa so namenili le slabe pol ure. Čeprav so o novi ceni pomoči družini na domu posvetili največ časa, jih je direktorica CSD Šentjur vseeno  uspela »nategniti« oziroma prepričati, da pač imajo na tem področju krepak nadstandard, ki ga morajo plačati. Še najbolj jih je motila kilometrina, ki si jo (preveč radodarno?) zaračunava dobjanska delavka CSD, a so nazadnje le popustili in CSD primaknili dodatnih 2500 €. Ki so jih vzeli, kako preprosto, kar občinski upravi. Tudi  druga gostja iz Šentjurja, direktorica RAK Andreja Smolej,  s predstavitvijo dela RAK in svojo potrditvijo za direktorico, ni imela nobenih težav. Dobjani očitno spoštujejo inštitucije iz svojega bivšega centra.

Druga marginalna točka, ki je po zaslugi glasnega Karla Čadeja izpadla kot pomembna, je bil sprejem odloka o kategorizaciji občinskih cest. Problem je bil v tem, da je pomotoma, morda pa tudi namerno, izpadla »neka hribovska« cesta nekje v bližini Završ. Presenetljivo je predlagatelj podžupan Leskovšek na Čadejeve ostre napade  odgovarjal skoraj prestrašeno. Na splošno je bil na tej seji sicer običajno glasni podžupan tokrat zelo miren, kar je verjetno že posledica njegovega napovedanega umika v penzijo in pripravljanja terena za honorarne posle.

Za razliko od šentjurskih delovnih teles občinskega sveta, katerih člani ( z izjemo dveh odborov) praviloma hodijo na Občino le po sejnine, dobjanski odbori svoje naloge jemljejo zeloj resno, temeljito sejejo in temeljito poročajo na Občinskem svetu. Toda, zanimivo, o proračunu niso veliko razpravljali. Ali pa so morda to mukotrpno delo opravili že ob osnutku proračuna? Koliko so upoštevani, je druga zgodba.

 

Mala občina je draga

Posebnost dobjanskega proračuna je dobra preglednost, vse postavke so tako podrobno razdelane in zracionalizirane, da župan nima velikih možnosti, da  bi lahko kaj resnejšega naredil po svoje.

Letošnji proračunski prihodki so načrtovani v višini 947 000 € ( so za 5% višji od lanskih), odhodkov pa bo za 1,135 milijona evrov. Toda Dobjani se ne bodo zadolževali, temveč bodo primanjkljaj pokrili z depoziti iz prejšnjih let. Občinska uprava jih bo stala skupaj okrog 145 000 €, šola 77 000 €, vrtec celo 145 000 €. Čeprav so te številke le približne, pač kolikor sem jih uspel razumeti, kažejo v primerjavi s šentjursko občino na razmeroma velike proračunske stroške. Pomoč družini na domu, Vrtec in šola jih na prebivalca stanejo na primer tudi do enkrat več kot v Šentjurju. Tudi njihova občinska uprava, sedaj že s tremi vodilnimi, ni ravno poceni.

Posebnost letošnjega proračuna je investicija v objekt Dobje 1, kakor so poimenovali staro šolo. Kaj bodo s to šolo naredili, sicer še ne vedo (kar je hudo razburilo Čadeja), naj pa bi bilo nekaj takšnega, da bi lahko štartali na evropska sredstva. Govori in piše se o turističnem objektu, vanj pa bi radi skozi stranska vrata  pritihotapili tudi občinsko upravo.  Za dokumentacijo in načrte so namenili 92 000 €.

 

FK / Šentjurske novice