Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jutri podpis pogodbe in dela na Vonarskem jezeru se lahko začnejo


Z jutrišnjim slovesnim podpisom pogodbe v Rogaški Slatini bo narejen pomemben korak k ponovni ojezeritvi Vonarskega jezera in vzpostavitvi Turistično-rekreacijskega centra Vonarsko jezero.

Država je namreč zagotovila 1.6 milijona evrov za ureditev pregrad in čiščenje jezera, kar sodi v prvo fazo oživitve projekta.

Vonarsko jezero so zaradi smradu in poplavne varnosti izpraznili leta 1988. Leta 2005 pa so se pojavile prve ideje o ponovni ojezeritvi območja.

Po dolgih letih stopnjevanja dejavnosti in priprav na ponovno ojezeritev Vonarskega jezera, naj bi se to sedaj končno zgodilo. Kot je znano, so zaradi smradu in poplavne varnosti leta 1988 Vonarsko jezero med Rogaško Slatino in Podčetrtkom izpraznili.

Nato se skoraj 20 let na tem območju ni zgodilo nič. Leta 2005 pa so se pojavile prve idejne zasnove za oživitev jezera. Deset let za tem je gospodarsko ministrstvo dalo zeleno luč za vzpostavitev Turistično-rekreacijskega centra Vonarsko jezero, ki bi povezoval slovenske in hrvaške turistične destinacije in naj bi prinesel tudi do 700 tisoč prenočitev letno, regija pa bi si s tem pridobila tudi nova delovna mesta.

Po dveh letih od odobritve s strani ministrstva bo jutri podpisana pogodba, ki pomeni korak bliže k uresničitvi projekta oživitve Vonarskega jezera. Država je namreč zagotovila 1,6 milijona evrov za ureditev pregrade na Vonarskem jezeru.

še 2,5 milijona evrov pa naj bi zagotovila za čiščenje jezerskega dna.  Na Direktoratu za regionalni razvoj na gospodarskem ministrstvu napovedujejo, da bo razpis za izvajalca del objavljen 1. decembra, ureditev zapornice pa naj bi se začela v prvi polovici prihodnjega leta.

Občina bo končno dobila spodobno urejeno protipoplavno zaščito. Hkrati pa to pomeni začetek ojezeritve Vonarskega jezera in vzpostavitve novega turističnega centra na reki Sotli, ki bo povezal občini Podčetrtek in Rogaška Slatina,“ je pred uradnim podpisom pogodbe za Štajerski val povedal župan Podčetrtka Peter Misja.

“Da lahko gremo v revitalizacijo jezera, bo potrebno najprej prenoviti in nadgraditi pregrado. Nadaljevanje pa je vezano na izvedbo dodatnih študij in čiščenje območja, ki ga bomo kasneje napolnili z vodo, ” pa je radijcem dejal Marko Drofenik, generalni direktor Direktorata za regionalni razvoj

Dogovor bosta jutri v Rogaški Slatini podpisala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predsednik Razvojnega sveta regije mag. Branko Kidrič, o čemer bomo na Kozjansko.info obširno poročali.

Kljub zagotovljenem denarju pa naj bi bilo pred uresničitvijo projekta še vedno kar nekaj preprek. Med drugim bo treba najti kompromis s Hrvaško ter zadostiti številnim okoljevarstvenim zahtevam, kar pa bo pot do končnega cilja vsaj še nekoliko podaljšalo.