Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu izvedli seminar temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja


Štiri minute! Po nenadnem srčnem zastoju so prve štiri minute najpomembnejše, saj je v tem času potrebno pri bolniku pričeti s temeljnimi postopki oživljanja (TPO), da bi lahko preprečili poškodbe možganov in  tragične posledice srčnega zastoja.

Toda kako pristopiti k bolniku z zastojem srca, kako mu nuditi prvo pomoč, ali mu sploh znamo pomagati, ga lahko še dodatno poškodujemo, ali želimo prevzeti takšno odgovornost…? Takšna in drugačna vprašanja so se porajala udeležencem seminarja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja, ki se je 8. 12. 2016 odvijal v Kulturnem domu v Rogatcu.

Povod za izvedbo seminarja je bil nakup defibrilatorja, ki ga je Planinsko društvo »Sloga« Rogatec kupilo s pomočjo donacij, zbranih na Rudijevem domu pod Donačko goro, kjer bo ta defibrilator tudi nameščen. V sodelovanju z organizacijo iHelp Slovenija, ki po Sloveniji širi ozaveščanje o pomembnosti znanja temeljnih postopkov oživljanja in ob praktičnem prikazu  omenjenih postopkov, ki jih je prikazal Primož Velikonja iz Nujne medicinske pomoči Kočevje, so obiskovalci tudi sami preizkusili kako pristopiti k bolniku s srčnim zastojem in kako pravilno izvajati temeljne postopke oživljanja, ob tem pa pravilno uporabljati tudi defibrilator.

Fotografija zgoraj: neposredni vklop iz seminarja v oddajo Svet na Kanalu A. Fotografiji spodaj: udeleženci seminarja pri izvajanju TPO ter praktični prikaz uporabe defibrilatorja.
Fotografija zgoraj: neposredni vklop iz seminarja v oddajo Svet na Kanalu A. Fotografiji spodaj: udeleženci seminarja pri izvajanju TPO ter praktični prikaz uporabe defibrilatorja.

Primož Velikonja je s slikovitim prikazom postopkov TPO in uporabe defibrilatorja poskrbel, da so udeleženci seminarja v zavest priklicali znanje, ki ga je večina nazadnje obnovila ob pridobitvi vozniškega izpita (tudi pred več desetletji), s tem pa je odpravil tudi večino predsodkov, s katerimi so udeleženci prišli na seminar.

Zbrane donacije za nakup defibrilatorja, ki so jih prispevali obiskovalci Rudijevega doma pod Donačko goro ter požrtvovalno delo organizacije iHelp in njihovih koordinatorjev je zagotovo pravi korak k večji ozaveščenosti ljudi o nujnem pristopu k bolniku s srčnim zastojem, saj, kot je dejal Primož Velikonja, je največja napaka pri izvedbi temeljnih postopkov oživljanja ta, da ne naredimo ničesar – stavek vreden globokega razmisleka.

P.D.

zur-polsi