Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spomenik štirinajsti v Sedlarjevem spomin in opomin (foto)


XIV_divizija_sedlarjevo_2016_1Pred spomenikom v Sedlarjevem je množica pozdravila spomin na legendarno Štirinajsto divizijo, ki je pred 72 leti, v noči iz 6. na 7. februar, prestopila Sotlo in vkorakala na štajerska tla. Zbrane sta nagovorila župan Občine Podčetrtek Peter Misja in Andrej Marinc, predstavnik združenja borcev za vrednote NOB, ki je nazorno opisal narodno osvobodilni bolj, svoje spomine na konec vojne ter se ob aktualnem dogajanju v državi zazrl še v prihodnost. Slovesnost so počastili še pohodniki, ki so tradicionalno odšli na tridnevni pohod po delu poti, ki ga je prehodila slavna štirinajsta.

Pohod XIV. divizije tudi “pohod bratstva in enotnosti”
Obmejna vasica Sedlarjevo se je v zgodovino vpisala prav zaradi slavne XIV. divizije, ki so jo sestavljale Šercerjeva, Bračičeva in Tomšičeva Brigada. Svojo pot je slavna divizija začela v Suhorju v Beli krajini, po mesecu dni prečkala hrvaško mejo na lesenem mostu v Sedlarjevem in vkorakala na štajerska, slovenska tla. Borci in borke so vsako noč prehodili od 30 do 50 kilometrov in to preko pretežno močvirnega ozemlja.

Med pohodom preko Hrvaške je imela XIV. divizija veliko podporo, zato se je njen pohod imenoval tudi pohod bratstva in enotnosti. Sovražne enote so hitro izvedele, da na Štajersko prihaja večja partizanska skupina, niso pa vedeli, da gre za divizijo. Ko so ugotovili, s kom imajo opraviti, so okupatorji hitro zbrali enote, številčnejše od divizije, in začel se je težak boj na štajerskem ozemlju, XIV. diviziji pa ni pomagala niti huda zima. Pohod Štirinajste je imel tudi izjemen nacionalni pomen, saj je bila krepitev partizanskih enot na Štajerskem ključnega pomena za kasnejši postopen razvoj slovenske državnosti.

XIV_divizija_sedlarjevo_2016_2

Župan Peter Misja in Andrej Marinc nagovorila zbrane 
Da je po dvainsedemdesetih letih pomen druge svetovne vojne še kako pomemben, saj smo takrat imeli v Sloveniji generacijo, ki je bila kos težkim razmeram, se zavedajo tudi v občini Podčetrtek in  v združenju borcev za vrednote NOB Šmarje pri Jelšah, ki vsako leto v Sedlarjevem poskrbijo za slovesnost ob obletnici prihoda slavne štirinajste. Letošnja se je začela z odpeto Zdravljico MoPZ Terme Olimia in besedami župana občine Podčetrtek Petra Misje, ki je zbrane pozdravil v imenu organizatorjev prireditve, Občine Podčetrtek, KS Polje ob Sotli ter Združenja za vrednote NOB Šmarje pri Jelšah in Podčetrtek.

XIV_divizija_sedlarjevo_2016_3

Prav poseben pozdrav je Misja namenil vse borcem NOB in še posebej borcem štirinajste ter slavnostnemu govorniku Andreju Marincu. Pozdravil je še zbrane veterane vojne za Slovenijo, združenje Sever, društvo za ohranjanje spomina na štirinajsto divizijo iz Laškega, borcem brigade ustanovljene v Sovjetski zvezi, slovenskim vojakom, starešinam in praporščakom ter predstavnikom lokalnih skupnosti. »Danes smo se zbrali v tako velikem številu zato, ker je tudi spomenik v Sedlarjevem spomin in opomin na težke dogodke v času narodnoosvobodilne borbe. V občini Podčetrtek in na celotnem območju Kozjanskega smo ponosni, da zgledno skrbimo za vse spomenike vseh vojn in s tem dokazujemo, enotnost naših ljudi,« je med drugim dejal Misja ter vsem zaželel dobro počutje v Sedlarjevem in Obsotelju ter vsem čestital ob kulturnem prazniku.

XIV_divizija_sedlarjevo_2016_4

Sledila je položitev vencev, slovesnost pa se je nadaljevala s pesmijo MoPZ Terme Olimia in nagovorom slavnostnega govornika Andreja Marinca, predstavnika združenja borcev za vrednote NOB. Marinc je se je zelo nazorno sprehodil skozi celotno zgodovino narodno osvobodilnega boja in še posebej nazorno spregovoril o ciljih in vrednotah štajerskega narodnoosvobodilnega boja, ki ga je seveda zaznamovala tudi slavna štirinajsta o kateri je po besedah Marinca veliko zapisanega. Je pa bil pohod štirinajste po besedah Marinca izredno dejanje in žrtvovanje v krutih zimskih razmerah.

Spomnil se je tudi svojega doživetja prihoda štirinajste, ko je kot dijak v Celju obiskoval  drugi razred gimnazije. Vožnja z vlakom je bila tistega februarskega jutra zelo dolga in ko so v Štorah zagledali v globokem snegu gazi, se je pričelo šušljati, da gre za prihod partizanov. Zavladalo je veselje in upanje, da se približuje obdobje konca grozovite druge svetovne vojne. Marinc je nanizal še nekaj spominov na kozjansko v povojnem času, ko je tu vladala revščina ter pomenljivo opomnil na vztrajnost tukajšnjih ljudi, ki je danes pripeljala do zavidljivega razvoja in še posebej izpostavil današnje Terme Olimia, ki so kot je dejal poskrbele za preobrazbo Obsotelja.

XIV_divizija_sedlarjevo_2016_5

Ob koncu je  Marinc vsem položil na srce, da ohranijo čudovito naravo v kateri živijo in vzpodbujajo mlade k izobraževanje. »Kljub sedanjem težavnem kriznem obdobju se zavedajte, da je znanje  najpomembnejši faktor razvoja v pogojih globalizacije. Zato morajo mladi najti razvojne možnosti, ki v pogojih globalizacije predstavljajo po mojem mnenju edino perspektivo razvoja naše domovine,« je zaključil Marinc.

XIV_divizija_sedlarjevo_2016_6

Da na mladih svet stoji so v nadaljevanju dokazali učenci OŠ Bistrica ob Sotli in OŠ Podčetrtek, ki so z recitacijami Kajuhovih pesmim in med drugim odpeto pesem štirinajsti dokazali, da jim kljub oddaljenosti vojnih dogodkov slednji le niso neznanka. Ob koncu je vse zbrane in še posebej pohodnike pozdravil predstavnik pohodnikov, ki so se odpravili na tridnevni pohod do Gračnice. Povedal je, da tovrstni pohodi trajajo že več kot štirideset let in da so takrat z njimi hodili celo borci Štirinajste.

XIV_divizija_sedlarjevo_2016_7

Vabljeni k ogledu galerije fotografij.

Vir in foto: Zdenka Ivačič, OKO, eH

polovicka_celje_klik