Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nadvoz na Grobelnem: prihranek časa in občasni prometni kaos v Šentjurju (foto in video)


viadukt_grobelno_1Včeraj popoldne so tudi uradno namenu predali izvennivojsko križanje Grobelno oz. nadvoz Grobelno, ki ga vozniki uporabljamo že več kot pol leta, z gradnjo pa so začeli avgusta 2013. Slavnostni trak je prerezal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Skoraj 18 milijonov vreden projekt predstavljen na novinarski konferenci
Na novinarski konferenci, ki je bila sklicana pred prerezom traku, so projekt podrobneje predstavili župana občin Šmarje pri Jelšah in Šentjur Stanislav Šket in mag. Marko Diaci, vodja projekta pri Direkciji RS za infrastrukturo Irena Zore Willenpart in direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko.

viadukt_grobelno_2

S pridobitvijo (poldrugi kilometer nove ceste z 216 metrom dolgim nadvozom) je izboljšana tako cestna kot železniška infrastruktura, prometna varnost ter bivalne razmere ljudi v bližnji okolici. Seveda pa so najbolj zadovoljni vozniki, saj zaradi pridobitve ni več čakanja pred spuščenimi zapornicami. Po besedah šmarskega župana Stanislava Šketa naj bi se z novo cesto in nadvozom čez železniško progo pot gotovo skrajšala za 10 do 12 minut.

17,7 milijonov evrov vredna naložba, realizirana s pomočjo evropskega denarja (kar 13 milijonov evrov), pa je prinesla še nekaj pomembnih pridobitev. Gre seveda za kolesarsko stezo s pešpotjo, podhod za kolesarje in pešce ter javno razsvetljavo.

viadukt_grobelno_3

Hitrejše mimo Grobelnega, v Šentjurju zastoji
Pridobitev v prvi vrsti zagotovo pomeni pridobljeni čas, saj je vožnja mimo Grobelnega odslej res hitrejša. Je pa ob tem bil kritičen župan Šentjurja mag. Marko Diaci, saj zaradi nadvoza posledično nastajajo občasni zastoji oz. prometni zamaški v Šentjurju.

Diaci je tudi opozoril, da je država v okviru projekta obljubila tudi pločnik od Grobelnega do naselja Stopče, a do realizacije, ker je zmanjkalo denarja, ni prišlo. Po zagotovilih direktorja Damirja Topolka se bo po pločniku mogoče sprehoditi leta 2017. Diaci pa državo poziva k čimprejšnjem nadaljevanju aktivnosti za gradnjo navezovalne ceste Dramlje-Šentjur, ki jo celotno Kozjansko že prav tako dolgo pričakuje:

Grobelčani, predvsem tisti, ki živijo v neposredni bližini nadvoza, pa pravijo, da je hrup kljub zaščitnim ograjam večji kot ob stari cesti. Irena Zore Willenpart je napovedala meritve hrupa in v primeru preseganja dovoljenje vrednosti, bo direkcija opravila dodatne posege za zmanjšanje hrupa.

Pred kamero smo povabili tudi župana občine Šmarje pri Jelšah Stanislava Šketa, ki je med drugim povedal, da gre za “most povezovanja” in napovedal nadaljevanje nekaterih projektov, vezanih na območje šmarske občine:

O pridobitvi, pomenu in nadaljevanju gradnje cestne infrastrukture na območju Kozjanskega in Obsotelja pa nam je več zaupal direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. Prisluhnete mu lahko v spodnjem video posnetku:

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

polovicka_celje_klik