Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznovanje 70-letnice PGD Steklarne Rogaška in prevzem avtolestve (foto,video)


DSC02144Preteklo soboto je v Rogaški Slatini potekalo slavje ob 70-letnici tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva Steklarne Rogaška in nabavi nove avtolestve ALK-32. Tekom dneva so se v kulturnem domu spominjali njihove dolge zgodovine, zahvalili vsem partnerskim gasilskim društvom in se skupaj poveselili na večerni zabavi v družbi ansambla Navihanke.

Čeravno se je zgodovina gasilskega društva začela pisati že davnega leta 1938, ko so prostovoljci še neorganizirano delovali na tamkajšnjem terenu, je le-to začelo uradno delovati leta 1945. Slednjega leta je na pobudo takratnega vodstva Steklarne Boris Kidrič določil odbor za pripravo vse potrebne dokumentacije za registracijo gasilskega društva.  Danes prostovoljno gasilsko društvo Steklarna Rogaška šteje kar 171 članov.

S svojim delom zagotavlja občanom visoko stopnjo požarne varnosti in učinkovito posredovanje v primeru nezgod. V svoji 70-letni zgodovini so se že neštetokrat izkazali in srčno priskočili na pomoč vsem, ki so jih v tem času potrebovali. Izkazali pa so se tudi na letošnjem tekmovanju Gasilske zveze Šmarje v Kozjem, kjer so 1. mesto osvojili v kar treh kategorijah.

DSC02156

»Naše poslanstvo in osnovna naloga je biti še hitrejši in učinkovitejši pri nudenju pomoči pri požarih, naravnih in drugih nesrečah, drugih tehničnih intervencijah in intervencijah, ki vključujejo nevarne snovi, zato stalno in konstantno posodabljamo svojo opremo,« so o svojem delovanju zapisali člani društva. Tokratna najnovejša pridobitev, kateri na čast je potekala sobotna veselica, je nova avtolestev ALK-32.

Kot že ime pove, se z njeno pomočjo gasilec lahko povzpne kar 32 metrov visoko. Da slednja številka le ni tako nedolžna, so lahko občutili vsi, ki so se v soboto opogumili in v spremstvu mladega gasilca na njej popeljali.

Lestev sem preizkusila tudi sama in lahko povem, da brez vmesnega pogovora z gasilcem, katerega višina in samo dejstvo, da so ljudje pod nami zgledali predvsem kot mravlje, nikakor ni ganila, verjetno ne bi prišla do vrha. Med tem ko je sam mirno pogledoval okoli, smo se ostali oklepali ograje in občudovali večerni razgled z višave. No, za to pa ne more biti vsak gasilec.

DSC02140

Slavje se je začelo že ob 15. uri popoldan s svečano akademijo ob 70-letnici društva. V kulturnem domu Rogaška Slatina so se spominjali njene dolge zgodovine in v znak zahvale za dolgoletno sodelovanje in podporo gostujočim gasilcem podelili simbolična darila, kasneje pa se ob zakuski podružili še v avli.

DSC02064Ob šesti uri popoldan je sledila slavnostna gasilska parada do parkirišča Steklarne, kjer so avtolestev ALK-32 tudi uradno prevzeli. Množica, ki je do konca napolnila ne samo postavljen šotor, ampak tudi preostanek parkirišča, je nazdravljala na čast njihovega gasilskega društva in na novo pridobljeni avtolestvi ter se zavrtela ob glasbi narodno zabavnega ansambla Navihanke.

Kako pomembni so gasilci se žal prevečkrat zavemo šele v času nezgode. Pogumni možje in žene, ki za nas pogosto ogrožajo svoja življenja, si zaslužijo našo hvalo in spoštovanje, njihova požrtvovalnost in srčnost pa naše posnemanje. »Naša stalna prizadevanja so usmerjena v ohranitev usposobljenosti enote in skrb za njeno učinkovitost, strokovnost in usposobljenost,« so zapisali na svoji strani in dodali: »Zato gre posebna pohvala vsem članom in ostalim simpatizerjem, ki kakorkoli pomagate pri razvoju našega društva,«. Pomagamo jim še naprej, da se bodo še na dolga leta lahko odzvali našemu klicu Na pomoč.

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije, ki je nastala tako na popoldanskem kot večernem delu.

Kristina Strašek

folk-polsi-klik