Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z muzejskim vlakom iz Celja do Podčetrtka in nazaj (foto)


muzejski_vlak_1_kioV soboto, 25. aprila, je na najstarejši  železniški trasi v Sloveniji, na relaciji Celje-Podčetrtek, zasopihala parna lokomotiva iz leta 1920 in zapeljala prve potnike iz Celja v Podčetrtek. Muzejski vlak bo od minule sobote, pa vse do konca septembra, na omenjeni relaciji, dvakrat dnevno prevažal potnike, ki si bodo zaželeli nostalgije, malce drugačnega potovanja in razgledov ob poti.  

Muzejski vlak se je najprej ustavil v Šentjurju. V soboto so ga tam pričakali potniki, oblečeni v starinska oblačila. V mestu glasbe in železnice bodo lahko obiskovalci v prihodnjih mesecih spoznali arheološke zaklade Rifnika, dinastijo Ipavcev, prisluhnili pesmi Južne železnice in pripovedi New swing. Nato bodo sledili postanki v Grobelnem, v baročnem Šmarju pri Jelšah, Podčetrtku – Toplicah, Atomskih toplicah – hotel in v Podčetrtku. Na zadnji postaji (če odštejemo končno v Imenem) je minulo soboto iz vlaka stopila večina potnikov.

Na muzejskem vlaku se bo seveda mogoče tudi okrepčati.
Na muzejskem vlaku se bo seveda mogoče tudi okrepčati.

Z muzejskim vlakom bo na novo omogočeno raziskovanje turistične destinacije Dežele Celjske. Turisti in potniki se bodo lahko odpravili na kopanje v poletno vodno zabavišče Aqualuna in se spustili po najbolj norem toboganu ali se odpravili na izlet v najlepšo vasico Olimje, kjer bodo številni ponudniki obiskovalce zagotovo očarali s pestro ponudbo kulinarike in ponudbo doživetij za različne ciljne skupine. Za organizirane skupine so pripravili kulinarični izlet v Olimje in Podčetrtek.

Podobno pa velja tudi za raziskovanje mesta Celje z okolico, kjer bodo obiskovalci očarani nad številnimi zgodovinskimi atrakcijami in živahnim poletnim utripom številnih dogodkov in prireditev. Tisti, ki se bodo odločili za potovanje z muzejskim vlakom v Celje, pa si bodo poleg starega mestnega jedra (možen ogled z vodnikom!) z muzeji, galerijami, četrtmi in Mestno plažo, lahko povzpeli na Stari grad Celje, na Celjsko kočo s pustolovskim parkom, si ogledali Šmartinsko jezero ali se odpravili po nakupih v nakupovalne centre. V Celju so posebej v ta namen pripravili program po meri obiskovalcev s kombinacijo doživetij za skupine z najboljšimi lokalnimi vodniki.

muzejski_vlak_3

Muzejski vlak je povsod požel veliko zanimanja, projekt sta pozdravila tudi direktorica Zavoda Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik in predsednik Turistične zveze Slovenije ter župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki sta se premierne sobotne vožnje udeležila. Oba seveda stavita na dodano vrednost turistične ponudbe in sta prepričana, da bo ta turistični produkt resnično dobro zaživel.

Projekt z muzejskim vlakom po Deželi Celjski je skupen projekt Zavoda Celeia Celje, nosilca regionalne destinacijske organizacije Dežela Celjska, in Slovenskih železnic. Seveda gre za dopolnitev ponudbe Dežele Celjske, ki združuje turizem 21-ih občin Savinjske regije. Od ponudbe si tako v samem mestu Celje kot ostalih krajih ob poti muzejskega vlaka v prihodnje nadejajo še večjega obiska turistov, veliko pa stavijo tudi na večjo prepoznavnost turističnih destinacij in znamenitosti ob progi. Iz Celja bo vlak peljal vsako soboto ob 9:35 in 16:45, iz Podčetrtka pa ob 11:05 in 18:45. Cena enosmerne vozovnice bo na celotni relaciji na odraslo osebo znašala 10,44 evrov, povratna 14,62, otroci pa se bodo lahko prevažali brezplačno.

muzejski_vlak_4

Kot je moč začutiti, si od projekta poleg Zavoda Celeia Celje in Turistične zveze Slovenije, veliko obetajo tudi v Slovenskih železnicah. Že minuli teden je na novinarski konferenci direktor potniškega prometa Boštjan Koren izrazil upanje in optimizem, da bo projekt z muzejskim vlakom pripomogel, da bodo ljudje vlak zopet prepoznali kot prevozno sredstvo. Z “muzejcem” bo mogoče potovati po atraktivnih turističnih destinacijah Savinjske regije, ob tem pa si ogledati ali se celo sprehoditi do številnih naravnih in zgodovinskih znamenitosti, ki jih ponuja omenjeno območje.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na sobotni premierni vožnji muzejskega vlaka.

Vozni red:

Vozni red muzejskega vlaka (25.)april
Odhodi / A/ B Postaja Povratek / C/ D
Opomba: Povsod so navedene ure odhoda vlaka iz postaje, razen na postajah z oznako (p), kar pomeni prihod vlaka. Vlak vozi ob sobotah, od 25. aprila do 26. septembra 2015.
9.35 / 16.45 Celje 11.57 (p) / 19.37 (p)
9.48 / 16.58 Šentjur 11.45 / 19.25
9.54 / 17.04 Grobelno 11.39 / 19.19
10.03 / 17.13 Šmarje pri Jelšah 11.28 / 19.08
10.18 / 17.28 Podčetrtek Toplice 11.13 / 18.53
10.22 / 17.32 Podčetrtek hotel 11.09 / 18.49
10.26 / 17.35 Podčetrtek 11.05 / 18.45
10.30 (p) / 17.40 (p) Imeno 11.00 / 18.40

Cenik

Enosmerna vozovnica :

  • Celje-Podčetrtek (Imeno) 10,44 evra,
  • Šentjur-Podčetrtek (Imeno) 8,51 evra,
  • Grobelno-Podčetrtek (Imeno) 8,51 evra,
  • Šmarje pri Jelšah-Podčetrtek (Imeno) 6,87 evra.

Veljavni popusti

  • Turist vikend za povratna potovanja – 30 odstotni popust,
  • družine 40 odstotkov popusta odrasli, otroci do 12 let brezplačno (na podlagi družinske izkaznice) in
  • skupine nad 6 oseb – 30 odstotni popust.

Z vozovnico do številnih ugodnosti

Z vozovnico za muzejski vlak lahko potniki izrabite številne ugodnosti. Do 50 odstotni popust za vstopnice za kopanje v termah Olimia, potniki imate tudi številne popuste za vstopnine v muzeje, Stari grad Celje, Adrenalinski park celjska koča in številne druge.

Muzejski vlak s prihodom v Podčetrtek ponuja za individualne potnike 3 možnosti/programe. Bodisi samo vožnjo z »muzejcem« (Odhod iz Celja: 9.35 (ŽP Celje, prihod v Podčetrtek ob 10.26. Možen je takojšnji povratek v Celje s prihodom ob 11.57 uri). Druga možnost je vožnja z Muzejskim vlakom in izlet s turističnmi vlakcem, ki sprejme največ 60 oseb, do vasi Olimje. Z lokalnim vodnikom se lahko s “cestnim” vlakom ob 10.30 izpred Aqualune (postajališče Atomske toplice Hotel) odpeljete na ogled zlate vasi Olimje, kjer vas pričakuje pokušina domačih piv v Pivovarni in Pivnice Haler, obisk Domačije Amon s pokušino soka, ogled Samostana Olimje, Čokoladnice Olimje in Jelenovega Grebena. Cena turističnega vlakca je 8 evrov za odrasle in 4 za otroke. Tretja možnost pa je vožnja z »muzejcem« in “kopalno” razvajanje v termah Olimia.

 

Več informacij o voznih redih, cenah in ponudbi Slovenskih železnic dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • v klicnem centru Slovenskih železnic: tel. št. 01 2913 332* ali
  • po elektronski pošti [email protected]

eH