Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski čebelarji slavnostno obeležili 130-letnico delovanja (video)


Zadnjo pomladansko soboto je Čebelarska družina Šmarje pri Jelšah slavnostno obeležila 130. obletnico delovanja. Pri znamenitem šmarskem čebelnjaku so se slavja udeležili župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš, predsednik Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah Slavko Zorin, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Franc Šmerc in ostali člani Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah ter nekateri visoki gostje.

Prireditev, ki jo je povezoval izvrsten govorec Igor Habjan, se je pričela z mimohodom zastavonoš različnih društev ob spremljavi godbe na pihala Šmarje pri Jelšah in s čebelarsko himno, čemur je sledil pozdrav predsednika Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah Slavka Zorina ter nagovora župana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša in podpredsednika Čebelarske zveze Slovenije Franca Šmerca.

Igor Habjan, Slavko Zorin, Jože Čakš in Franc Šmerc
Igor Habjan, Slavko Zorin, Jože Čakš in Franc Šmerc

Igor Habjan je na začetku v leto 1881, ki velja za leto ustanovitve Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah, umestil pomembne dogodke, ki so zaznamovali to leto. Tistega leta je npr. v Ljubljani umrl Josip Jurčič, v Rusiji pa Dostojevski. V Španiji se je rodil slikar Pablo Picasso, v brestaniškem gradu so takrat redovniki trapisti začeli izdelovati čokolado. V Kumrovcu sta se poročila Marija Javeršek in Franjo Broz, starša Josipa Broza – Tita. Do tistega leta pa je bilo v Sloveniji ustanovljenih že 29 gasilskih društev. Je pa Čebelarsko društvo Šmarje pri Jelšah zagotovo eno prvih tovrstnih društev ustanovljenih pri nas.

Številni ljubitelji čebel in čebelarstva
Številni ljubitelji čebel in čebelarstva

19. junija 1881 je bil shod čebelarje v Šmarju pri Jelšah, ki se ga je udeležilo 60 gospodarjev, namen je bil predvsem izobraževanje. Zbrane je pozdravil domačin in nadučitelj, fotograf in narodni buditelj Franc Jurkovič. Kot zanimivost je omenil, da jih je pred kratkim prizadela toča.

Za kulturni program so poskrbeli šmarski godbeniki, vokalna skupina Amadeus in ansambel Mimopisk, ne smemo pa pozabiti na Društvo kmetic Ajda, ki je poskrbelo za sladke dobrote. Slavko Zorin pa se je posebej zahvalil zakoncema Šmid, ki sta vse do letos v najem dajala zemljo, kjer so čebelarji imeli čebelnjak in svoje prostore. Od letošnjega leta pa so čebelarji to zemljo po simbolični ceni od zakoncev odkupili in so lastniki te zemlje. V zahvalo za dolgoletno sodelovanje so jima čebelarji namenili naziv častna člana Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah. 

Številna priznanja, šmarski godbeniki, Društvo kmetic Ajda in vokalna skupina Amadeus
Številna priznanja, šmarski godbeniki, Društvo kmetic Ajda in vokalna skupina Amadeus

Na prireditvi sta predsednik Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah Slavko Zorin in častni predsednik Alojz Tirgušek podelila posebna priznanja, odlikovanja in spominske plakete Antona Janše II. in III. stopnje.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, kjer si lahko ogledate in prisluhnete nagovorom župana Jožeta Čakša in podpredsednika Čebelarske zveze Slovenije Franca Šmerca. 

 
 
v/t/f: Egon Horvat