April, 2021

sob17apr10:00OČISTIMO BLAGOVNO

Več

Podrobnosti

V spomladanskem času se naše krajevne skupnosti ob pomoči številnih prostovoljcev tradicionalno lotevajo čistilnih akcij. Ob upoštevanju ukrepov in odlokov v času epidemije jih nekatere KS pripravljajo tudi letos, v nadaljevanju najdete seznam ter ste dobrodošli, da nam sporočite tudi naknadne datume. Največ čistilnih akcij je napovedanih za prihajajočo soboto.
Običajno spomladanske čistilne akcije potekajo med 22. marcem, Svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, Svetovnim dnevom voda. Epidemija COVID je dolgoletno tradicijo skupnega čiščenja okolice oziroma javnih površin v naših krajih lani prekinila, letos pa se marsikje vrača. Čakalo se je tudi primerno vreme, vsekakor pa čas, preden zacveti in ozeleni narava. Žal je namreč v zadnjem letu tako, da so se razmere, kar se tiče odpadkov v naravnem okolju, precej poslabšale. Opaziti je namreč, da v naravi vse pogosteje pristanejo odvržena zaščitna sredstva, kot so maske, ter da prihaja do zbiranj na različnih lokacijah, kjer se zavrže razna embalaža.  Zato letos tudi TURISTIČNA ZVEZA SLOVENIJE poziva: POMETIMO PRED SVOJIM PRAGOM! Zaradi covid situacije TZS predlaga bolj individualni pristop in sicer predlaga skandinavski trend pod imenom »plogging«, kar v prevodu pomeni pobiranje smeti med vsakodnevno rekreacijo v naravi, ter našo skrb za naravo. Tudi to je ena od možnosti, za katero verjamemo, da jo marsikdo od vas uporablja že sam od sebe. Kar nekaj odpadnega »cvetenja« pa bodo po naših KS organizirano odstranili še pred Cvetno nedeljo.
ČISTILNE AKCIJE PO KRAJEVNIH SKUPNOSTIH:
KS PONIKVA: čistilna akcija se odvija že ves teden (od ponedeljka, 22. marca) in se zaključuje v soboto, 27. marca, v koordinaciji vaških skupnosti, kjer oblikujejo ekipe. Čistijo že znana območja na Ponikvi in v okolici, v kolikor se boste akciji pridružili ob koncu tedna, je možno večje vreče dobiti na krajevni skupnosti (kontakt tajnik Zlatko Zevnik), dogovoriti se je potrebno tudi za dovoz, v kolikor gre za večje količine.
KS DOLGA GORA: čistilno akcijo pripravlja v soboto, 27. marca, med 8. in 12. uro. Med 8. in 9. uro je na ta dan možno na sedežu KS, Dolga Gora 50 b, dvigniti vreče ter rokavice. Prostovoljci so vljudno naprošeni, da v čim večjem številu, ob upoštevanju prepovedi zbiranja nad 10 ljudi, obhodite ceste, poti in ostale onesnažene površine, ki so pomembne za videz kraja.
Razvrščanje odpadkov:
  • črne vreče: mešani odpadki
  • rumene vreče: embalaža (plastika, pločevina)
Zbirališče vreč z odpadki je igrišče pri gasilskem domu, kamor jih dostavite do 12. ure, ko je dogovorjen odvoz s strani Simbio d.o.o.
Poskrbite za svojo varnost in ostanite zdravi!
KS ŠENTJUR – RIFNIK: čistilno akcijo v sodelovanju s Športno-umetniškim društvom Rifnik (ŠUDR) pripravlja v soboto, 27. marca, od 9. ure daljeZbirno mesto je Športni park Nova vas – Rifnik, kjer boste lahko prevzeli vreče za smeti in rokavice. Prosijo, da imate s seboj zaščitno masko, ter se v času akcije razpršite oziroma upoštevate odlok o zbiranju do 10 oseb. Organizator priskrbi vodo in sendviče za udeležence ter poziva k medgeneracijski udeležbi, saj zgledi štejejo.
KS PLANINA PRI SEVNICI: čistilno akcijo pripravljajo v soboto, 27. marca, od 9. ure dalje,  potekala bo na območju celotne krajevne skupnosti. Zbor je na Planini pri gasilskem domu, kjer bo narejen plan glede na število udeležencev. Organizatorji prosijo, da s seboj prinesete rokavice. Zaželeno je, da prostovoljci čistijo po svojih vaških skupnostih, kjer naj akcijo organizirajo svetniki VS. Na ta dan KS organizira tudi odvoz odpadkov bele tehnike (gospodinjski aparati, hladilniki, štedilniki…, televizorji, ekrani…), za kar bo 27. marca postavljen kontejner pri zdravstveni postaji na Planini med 9. in 11. uro. V kontejner sodi izključno bela tehnika, zato ostalih odpadkov (pohištvo, gume, gradbeni odpadki … ) ne bodo sprejemali.
POSEBNO OBVESTILO KRAJANOM KS PLANINA PRI SEVNICI: v soboto, 27. marca, bodo v okviru čistilne akcije odstranjena tudi drevesa okoli starega igrišča na Planini, nasproti avtobusne postaje. Drevesa je zaradi velikosti potrebno odstraniti iz varnostnih razlogov. Kar pa ne pomeni, da bo Planina ostala brez drevja, saj se bodo na to mesto že prihodnjem tednu zasadila nova drevesa in sicer 19 različnih vrst iglavcev in listavcev. Drevesa donira domače podjetje Montpreis d.o.o., ki letos obeležuje 30. obletnico delovanja. Drevesa, ki jih je izbral revirni gozdar, bodo služila tudi kot učni gozd učencem OŠ Planina pri Sevnici, v sklopu te akcije pa je že bilo posajenih 9 češenj v sklopu šolskega vrta, v katerem tako vsak razred skrbi za svoje drevo.
KS PREVORJE: čistilno akcijo pripravljajo v soboto, 27. marca, med 9. in 13. uro. Med 8. in 9. uro je možno na sedežu KS, Lopaca 10, prevzeti vreče in rokavice. Zbirališči vreč z odpadki bosta na Lopaci pri ekološkem otoku in v Žegru pri kapeli, kamor dostavite zbrane odpadke do 13. ure, ko je predviden odvoz s strani Simbia d.o.o.. Udeležence prosijo, da v čim večjem številu, ob upoštevanju ukrepov, obhodijo ter očistijo ceste, poti in ostale površine, ki so pomembne za videz kraja.
Razvrščanje odpadkov:
  • črne vreče: mešani odpadki
  • rumene vreče: embalaža (plastika, pločevina)
V primeru slabega vremena bo akcija naslednjo soboto, 10. aprila 2021, po enakem urniku.
KS BLAGOVNA: čistilna akcija OČISTIMO BLAGOVNO pod okriljem Turističnega društva Blagovna bo 17. aprila od 10. ure dalje. Vreče za smeti in rokavice lahko na ta dan dvignete na zbirnih mestih: ob 9:40 pri Gasilskem domu Lokarje, ob 10:00 pri POŠ Blagovna, oziroma individualno – za predčasni prevzem lahko od 6. aprila dalje kontaktirate Barbaro Kvas, Renato Bolha ali Mateja Brečka. Organizatorji udeležencem priporočajo, da s seboj prinesete tudi svoje delavske rokavice, za primere čiščenja večjih odpadkov. Za pobiranje smeti ob cesti (le starejši od 18 let) priporočajo tudi odsevne varnostne cestne brezrokavnike. Zbirno mesto za polne vreče bo na parkirišču pred šolo. Simbio d.o.o. bo odvažal te vreče do konca aprila po potrebi. Na zbirnih mestih sprejemajo samo odpadke v vrečkah za smeti. Vrečke do zbirnega mesta prinesete sami ali pa do zbirnega mesta (v dogovoru z vami) organizirajo prevoz. Za večja odlagališča javite na tel. Edith Costo (040/812-017).

Čas

(Sobota) 10:00

Lokacija

Šentjur

X
85 queries in 0,921 seconds.