Maj, 2021

tor18maj(maj 18)18:00sob24jul(jul 24)11:00Filatelistična razstava BLAŽ KOCEN - VELIK DIDAKTIK IN KARTOGRAF BREZ LETNICEin razstava izdelkov učencev Osnovne šole Blaža Kocena Ponikva KOCEN Z NAMI - SVET NA DLANI

Več

Podrobnosti

Razstava je odprta ob petkih od 18. do 20. ure in ob sobotah od 9. do 11. ure (od 18. maja do 24. julija 2021), izven odpiralnega časa pa po dogovoru s Turistično olepševalnim društvom Ponikva, tel. 031 704 980 ali tod.ponikva@gmail.com. Organizatorji razstave: Občina Šentjur, Filatelistični in numizmatični klub Celje, Osnovna šola Blaža Kocena Ponikva, Krajevna skupnost Ponikva

V torek, 18. maja, ob 13. uri bo v Kulturnem domu Ponikva odprtje filatelistične razstave BLAŽ KOCEN – VELIK DIDAKTIK IN KARTOGRAF BREZ LETNICE avtorja Toneta Petka. Obenem bo odprtje razstave učencev OŠ Blaža Kocena Ponikva KOCEN Z NAMI – SVET NA DLANI.

Prijazno vabljeni danes na otvoritev, ali v kolikor želite razstavo obiskati v naslednjih dneh.

Leto 2021 je jubilejno leto enega najuglednejših srednjeevropskih kartografov in geografov, avtorja prvega šolskega atlasa Blaža Kocena, ki se je pred 200 leti rodil na Ponikvi in pred 150-timi leti umrl na Dunaju.

V Kulturnem domu Ponikva bo od 18. maja 2021 do 24. julija 2021 na ogled filatelistična razstava »Blaž Kocen - velik didaktik in kartograf brez letnice« avtorja Toneta Petka in razstava izdelkov učencev Osnovne šole Blaža Kocena Ponikva »Kocen z nami – svet na dlani«. Filatelistična razstava je posvečena jubilejem Blaža Kocena in izidu priložnostne poštne znamke, ki jo je januarja 2021 izdala Pošta Slovenije, oblikoval pa jo je Borut Bončina. Razstava vključuje različne poštne znamke in ostalo filatelistično gradivo, ki je na različne načine povezano s tematiko s katero se je ukvarjal Kocen. Poleg filatelije so predstavljene še različne tematske zanimivosti: kovanci, bankovec, deli starih zemljevidov, kartografske zanimivosti, kratke informacije in drugo.

Osnovna šola pa predstavlja izdelke, ki so večinoma nastali v  projektnem tednu z naslovom Kocen z nami – svet na dlani (od 20. do 23.4.2021). Izdelki so zelo pestri in predstavljajo Kocena in čas v katerem je živel. Otroke so želeli opomniti tudi na zdravo življenje z naravo, zato tudi izdelki na to temo. Učenci so se preizkusili tudi v oblikovanju znamk.

Razstava bo odprta ob petkih od 18. do 20. ure in sobotah od 9. do 11. ure, izven odpiralnega časa pa po dogovoru s Turistično-olepševalnim društvom Ponikva, tel. 031 704 980 ali tod.ponikva@gmail.com.

Več o vsebini razstave in Kocenu je v prilogah in na spletni strani https://www.turizem-sentjur.com/200-let-blaz-kocen/

Razstava vključuje različne poštne znamke in ostalo filatelistično gradivo, ki je na različne načine povezano s tematiko jubileja.

Pripravljena je na 112 listih formata A4. Razstavljena filatelija je razporejena po datumih izidov, ne glede na poreklo.

Večina znamk so originali, zraven vsake pa je še povečava. Poleg filatelije so predstavljene še različne tematske zanimivosti: kovanci, bankovec, deli starih zemljevidov, kartografske zanimivosti, kratke informacije in drugo.

Sestavni del razstave so tudi jubilejna znamka, priložnostni poštni žig, ovitek prvega dne in maksimum karta.

Razstavo je pripravil Tone Petek, Filatelistični in numizmatični klub Celje.

Pri razstavi so tvorno sodelovali: Občina Šentjur,  Pošta Slovenije, Filatelistična zveza Slovenije,  Igor Topole,  Veni Ferant,  Veseljko Guštin, Saša France, Zgodovinski arhiv Celje (Bojan Himmelreich),  Borut Bončina, Marijana Kolenko, Matevž Žugelj,..

Razstava je nastajala v omejenih pogojih zaradi epidemioloških okoliščin.

Čas

Maj 18 (Torek) 18:00 - Julij 24 (Sobota) 11:00

Lokacija

KS Ponikva in Turistično olepševalno društvo Ponikva

Ponikva 43, 3232 Ponikva

X