Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Javno vodstvo po gostujoči razstavi: Kavčnikova dimnica – življenje na robu

Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Lokacija: Dvorec Strmol
  • Kategorije:

V soboto, 25. marca, ob 11. uri vabimo v Dvorec Strmol Rogatec, na javno vodstvo po gostujoči razstavi Kavčnikova dimnica – življenje na robu.

Javnemu vodstvu bo sledilo pripovedovanje ljudskih zgodb. Po razstavi bo popeljala avtorica, Špela Regulj, višja kustosinja Muzeja Velenje, pripovedovali bosta pripovedovalki Katarina Nahtigal in Špela Regulj.

 

Ta dan bosta še na voljo:

– Steklarska delavnica – pihanje stekla/Rokodelski center Rogatec, Dvorec Strmol, 10–12 h

– Okusimo dediščino / PEKA ŽULIK, Muzej na prostem Rogatec, 13-15 h

 

____________________________________________________________________

 

Vabljeni na javno vodstvo po razstavi, ki predstavlja več kot tristo let staro dimnico v Zavodnjah nad Šoštanjem. Kavčnikova domačija je odličen primer prizadevanja po ohranjanju tovrstne ljudske stavbne dediščine na Slovenskem. Zanimiva ni le s strokovnega učenja o njenem razvoju in obstoju, temveč tudi zaradi ohranjene materialne dediščine več generacij, ki so v dimnici živele. Poseben pečat domačiji dodajo zgodbe in pripovedi domačinov o njenih zadnjih prebivalcih. Ti se med drugim spominjajo Kavčnikove zeliščarke, ki je znala zdraviti z rastlinami in s čarovnimi zagovori. In marsikdo še zna povedati, kako so nekdaj po Zavodnjah dobro letino prinašala bajna bitja Bele žene ali kako je tu in tam strašila divja jaga.
Ogledu razstave z javnim vodstvom sledi še pripovedovanje ljudskih zgodb.
Po razstavi vodi avtorica Špela Regulj, višja kustosinja Muzeja Velenje, pripovedujeta: pripovedovalki Katarina Nahtigal in Špela Regulj.

Organizator: Zavod KTR Rogatec in Muzej VelenjeNaslednjih 20 dogodkov