Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Adijo, rizling?

Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Lokacija: Kulturni dom Šmarje pri Jelšah
  • Kategorije:

Znanost si je enotna v tem, da živimo v času podnebne krize, da jo je povzročil človek in da se bo ta kriza poglobila, če ne bomo ukrepali. Znanstveniki so si torej enotni v tem, da smo prekoračili nekatere meje našega planeta in da grozi, da bomo prekoračili še naslednje.

Povsod po svetu najdemo sicer ljudi, ki temu ne verjamejo in trdijo, da podnebne krize ni. Vendar edini problem niso ti dvomljivci, temveč večina prebivalstva, ki sicer nekako zaupa znanosti, a vseeno v vsakdanjem življenju ne ravna tako, da bi krizo začeli reševati. So torej vsi ljudje v bistvu dvomljivci? Ali pa ne vedo, kaj lahko v svojem življenju spremenijo, da bo šlo našemu planetu bolje? Mogoče pa predstavljajo problem tisti, ki razmišljajo o tem, kako bi se prilagodili življenju v času podnebne krize in ne razmišljajo o tem, kako bi krizo reševali? Vsa ta vprašanja imajo skupni imenovalec: kako ljudem sporočati dejstva, namere, načrte o reševanju podnebne krize? Kako jih sporočati tako, da bodo ljudje pripravljeni nekaj storiti? V predavanju boste s člani projektnega tima ZELEN.KOM s Filozofske fakultete UM šli skupaj po poteh komuniciranja o podnebju, tleh, živalih, rastlinah in še čem …

Prof. dr. Alja Lipavic Oštir je redna profesorica za nemški jezik na Univerzi v Mariboru in na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Trnavi na Slovaškem. Njena raziskovalna področja so: jezikovne strategije migrantov, razvijanje večjezičnosti, medpredmetno povezovanje in jezikovni stiki. Razen krajših Erasmus izmenjav v različnih državah Evrope je bila gostujoča profesorica na Univerzi Bern, Švica, in na Univerzi Vilnius v Litvi. Trenutno sodeluje v dveh mednarodnih projektih na temo senzibiliziranje za okolje pri pouku oz. pismenost v antropocenu. Aktivna je tudi v jezikovni politiki in prepričana je, da je na pojave v svetu nujno vedno gledati interdisciplinarno. Njen moto je: Svet je eno!

Doc. dr. Danijel Ivajnšič deluje na Oddelku za biologijo Fakultete za naravoslovje in matematiko in na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Predava in vodi vaje na študijskih smereh Ekologija z naravovarstvom, Biologija in Geografija. Raziskovalno je usmerjen v preučevanje prostorskih vzorcev, nastalih zaradi človekove dejavnosti in/ali naravnih procesov.

Predavanje je prvo iz letošnjega cikla predavanj v okviru Zrele univerze Filozofske fakultete UM (ZUF).

Vstop na dogodek je za člane UTŽO Knjižnice Šmarje pri Jelšah prost, ostali vstopnina 5 eur.
Dodatne informacije: [email protected] ali 031 617 444.

Celoten spored dogodkov v kulturnem domu, kinu in Knjižnici Šmarje pri Jelšah si poglejte na spletni strani www.kspj.si .

Pridružujejo si pravico do spremembe programa. Aktualni program preverite na spletni strani knjižnice. 

Navedbe o dogodkih so informativnega značaja. Njihova točnost in izvedba je v domeni organizatorja in zanje na kozjansko.info ne odgovarjamo!



Naslednjih 20 dogodkov