Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odlično uspel Keltski dan na Rifniku (foto, video)


Preteklo soboto se je vrh Rifnika po zaslugi Športnega umetniška društva Rifnik iz šentjurske Nove vasi znova spremenilo v pravo malo keltsko naselbino oz. Keltsko vas, kot so jo poimenovali.

Odlično povezana ekipa je na IV. Keltskem dnevu z ostalimi sodelujočimi gosti nadgradila dosedanja prizadevanja.

Obiskovalci so se lahko sprehodili med stojnicami domačih obrtnikov in se udeležili različnih aktivnosti oz. delavnic. Tako so se lahko poskusili tudi v rezbarjenju, pletenju košar, tkanju in spretnostih igrah ter tekmovanjih v lokostrelstvu in metu sekire, dogajanja pa je bilo še več. Tudi kulinarnična ponudba je bila obarvana z izbranim pridihom.

Preko razglasa je obiskovalce o pomenu keltskega izročila odlično osveščal Dominik Gračner. Pravzaprav so bile njihove vrednote tiste, o katerih se dandanes vse več govori in tudi živi. Kelti so bili namreč zelo povezani z naravo, v njihovi družbi je bilo spoštovanje do žensk in njihove energije visoko, najdbe v arheloškem parku Rifnik pa kažejo, da so se Kelti pred dvema tisočletjema in pol tukaj zadrževali približno dve stoletji.

Med opaznejšimi nastopi je bil ples boginje Damaro, ki ga je izpeljala skupina plesalk Nine Ploštajner, paša za oči pa je bil tudi nastop mariborske vikinške skupine Maistri Marpurgi. Za bolj duhovno doživetje je z gongi in zvočno kopeljo poskrbel šentjurski Nepalec Birman Shrestra.

V izteku dogajanja je na Rifnik prišla tudi bližnja soseda, ministrica za kulturo, Asta Vrečko, v dogajanje pa je bila tudi sicer vpeta njena mama Zdenka, ki je v vlogi vedeževalke napovedala, da bo Keltski dan prihodnje leto vsaj tako uspešen kot letošnji.

Videoutrinke z dogajanja si oglejte v prispevku Črnolica TV:

Oglejete si tudi fotoutrinke: