Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obletnica smrti razvpitega kriminalca iz Šentjurja


Na današnji dan je leta 1880 v Košnici pri Šentjurju umrl Franc Guzej, slovenski kriminalec in junaški izobčenec. Rodil se je 12. novembra 1839 v Primožu pri Šentjurju. 

Franc Guzej se je rodil 12. novembra 1839 v revni kmečki družini v Sv. Primožu pri Šentjurju. Kot edinec je moral v vojsko, kjer si je pridobil znanje orožnika. Nato se je vrnil domov in se zaposlil kot pomožni delavec na Dobrni, na večji kmetiji, ki je imela tudi gostilno. Zaradi podtaknjene tatvine na Dobrni je bil obsojen na 7 let zaporne kazni v celjskem zaporu Stari pisker. Iz zapora je pobegnil in začel ropati trgovce, župnije, graščake. Svoj plen je vedno razdelil med revne. Na begu je bil 5 let. Ustreljen je bil 10. septembra 1880 v Košnici pri Šentjurju. Brez obreda so ga pokopali izven pokopališča pri cerkvi sv. Ane v Lopaci.

O razbojniku Guzaju je prvi pisal Januš Golec (1931). Leto za tem je dramo o Guzaju napisal Ernest Tiran, nato pa izdal še povest o Guzaju. Slovensko-nemška pisateljica Ana Wambrechtsamer, ki se je rodila na Planini pri Sevnici, je napisala povest Der Guzej, a se je ohranila le v rokopisnih in časopisnih odlomkih.

Vir: Kamra.si